CVC miljardair Anthony, Rolly, van Rappard blijkt grootste donateur te zijn van het Rijksmuseum Amsterdam

Anthony, Rolly, van Rappard. (Foto: RV)

Het Nederlandse Rijksmuseum Amsterdam ontving de grootste gift uit haar geschiedenis, goed voor 12,5 miljoen euro. Volgens het blad Quote is de mecenas ridder Anthony, Rolly, van Rappard. De 63-jarige van Rappard lag mee aan de basis van de oprichting van CVC, nu één van de grootste durffondsen in Europa. Zowel CVC als van Rappard zijn ook in België prominent aanwezig. De investeerder is zelf bestuurder bij de sportmanagement groep Golazo van Bob Verbeeck en bij Netco Invest, de holding boven ICT bedrijf Lansweeper waarin ook de familie van Jan De Clerck investeerde. Hij zou ook privé geïnvesteerd hebben in het West-Vlaamse ICT bedrijf Signpost. De anonieme donatie van een particulier, zoals de gift wordt omschreven, moet gaan naar de beeldentuin van het Amsterdams museum. Die vergt een onderhoudskost van 700.000 euro per jaar. Met de gift van van Rappard is de tuin dus voor enkele jaren goed.

Quote baseert zijn conclusie onder meer op het feit dat van Rappard en zijn echtgenote al van oudsher donateur zijn van het Rijksmuseum. Maar er is meer, zo komt ook de stichting DQ terug in het verhaal. De mede-oprichter van CVC is bestuurder van de stichting. Deze heeft als doelstelling ‘het langjarig financieel of anderszins ondersteunen van Stichting het Rijksmuseum Fonds’. Die DQ staat voor Don Quixote, de ridder die gaat strijden tegen windmolens. Van Rappard speelt met zijn erfelijke ridderstitel, dan toch met woorden. Zo zien we zelf dat zijn Luxemburgse holding Rucio Investment de Nederlandse BV Sancho Panza controleert, genoemd naar de knecht van Don Quixote. Het vermogen van van Rappard wordt geschat op 1,3 miljard euro.



De huidige gift van 12,5 miljoen euro is de grootste uit de geschiedenis van het Rijksmuseum. Daarnaast bestaan de beeldentuinen deze week 10 jaar, de gift is ook ter gelegenheid en van dat jubileum gedaan. Volgens een woordvoerder van het museum is er geen tegenprestatie afgesproken. Dat gebeurt bij bedrijven wel als zij een schenking doen, bij particulieren niet. Het aantal bezoekers van de tuinen wordt geschat op enkele miljoenen. Dat zijn museumgasten, maar ook omwonenden die het gebruiken als een stadspark. Dankzij de donatie zijn ze gratis toegankelijk voor het publiek. (Lees verder onder de foto)

Life Line, een opstelling van Richard Long, in de tuinen van het Rijksmuseum (Foto: Rijksmuseum, Jannes Linders)

Het investeringshuis CVC is in 1981 opgericht als Europese tak van het Amerikaanse Citicorp Venture Capital. Vanaf 1993 is CVC onafhankelijk. Al snel richtte van Rappard ook een Belgisch filiaal van CVC op. Hij trok daarvoor eerst Geert Duyck aan die toen nog zakenbankier bij de bank BBL was. Op het Brusselse kantoor haalde Duyck onder meer Steven Buyse binnen, een oud collega van bij de BBL. Duyck wordt genoemd als de netwerker en de dealmaker, Buyse als de cijferaar. Beiden hebben ook verschillende Belgische families kunnen overtuigen om te investeren in enkele CVC fondsen.

In België was CVC eerder al betrokken bij de voedingsgroep Continental Foods, bekend van Devos & Lemmens en Royco, de verlichtingsketen Massive, de omheiningsreus Betafence en Bpost. CVC stapte na enkele jaren met succes uit die bedrijven, via een verkoop of een beursgang. CVC heeft ook banden met de ondernemer Yvan Vindevogel. De familie van Rolly van Rappard is aandeelhouder van zijn onlineplatform Vision Healthcare. Buyse en Michael Lavrysen (CVC België) zitten ook in het kapitaal. Geert Duyck is dan weer de grootste co-financier van de intrede van Wouter Vandenhautte in het kapitaal van Anderlecht. Buyse participeert samen met van Rappard in Signpost, de Belgische marktleider voor de digitalisering van het onderwijs. Vandaag werd bekend dat dat Kortrijkse bedrijf de komende jaren 450.000 labtops mag leveren aan de katholieke scholen, een contract goed voor 220 miljoen euro over vier jaar tijd.