De merkwaardige terugkeer van Rob Van de Velde op de Antwerpse vastgoed scène

Rob Van de Velde buigt voor Erik Van der Paal, een beeld dat de vroegere Antwerpse schepen blijft achtervolgen.

Rob envelop”. Meer dan één citaat in Gazet van Antwerpen was er niet nodig om N-VA politicus Rob Van de Velde te brandmerken. Als Antwerps schepen van Ruimtelijke Ordening verlegde hij grenzen. Te veel grenzen, zo stelden zijn critici. In 2017 kondigde Van de Velde zijn vertrek uit de politiek aan. Enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat vertrek viel samen met het in elkaar storten van de groep Land Invest. Die projectontwikkelaar haalde met Erik Van der Paal twee belangrijke Antwerpse projecten binnen: de bouw van de Lins Tower op de Tunnelplaats en de ontwikkeling van de Slachthuissite. Anderhalf jaar bleef het stil rond Van de Velde. Maar nu is hij terug. Samen met Glenn Versieck richtte hij een vastgoed vennootschap op. Volgens de nieuwssite Apache is Versieck niets meer of minder dan een stroman voor Erik van der Paal.

Rob Van de Velde heeft een aantal dossiers, die muurvast zaten, losgekregen en staat altijd open voor nieuwe ideeën en projecten. Ik weet dat er beweerd wordt dat hij sommige projectontwikkelaars zou bevoordelen. Onzin, deze schepen gaat met iedereen op dezelfde manier om. Rob Van de Velde is een man die met open vizier onderhandelt en het is dankzij hem dat er een aantal projecten zijn verwezenlijkt. Denk maar aan de Gedempte Zuiderdokken. Zijn vertrek is een verlies. Met een schepen zoals hij zou de stad er veel sneller beter uitzien.”



Dat zei Stéphane Verbeeck bij het vertrek van Rob van de Velde uit het Antwerpse schepencollege. Verbeeck was op dat moment nog de sterke man van de projectontwikkelaar Gands. Gisteren kon u hier lezen dat Gands een vennootschap was die in 2000 was opgericht door Michel Bellemans, een notoir witwasser. Wanneer Stéphane Verbeeck in 2001 Gands overnam van Bellemans deed hij dat samen met Glenn Versieck die bestuurder werd in de vennootschap. Dat gebeurde tegelijkertijd met een merkwaardige kapitaalverhoging vanuit de Luxemburgse holding Comecon, een kapitaalverhoging van 2,5 miljoen euro die korte tijd later weer werd vernietigd.

Het is nu met diezelfde Glenn Versieck dat Rob van de Velde zijn terugkeer aankondigt op de Antwerpse vastgoed scène. Samen richten beiden eind november vorig jaar de vennootschap City Development Group op, zo wist de nieuwssite Apache te melden. Die heeft onder meer tot doel “de aankoop, de vervreemding, de ruil, het onderhoud, de tegeldemaking, de verkaveling, deverhuur, de verpachting en het beheer van haar onbebouwde onroerende goederen”. Maar dat is niet onmiddellijk de bedoeling, zo liet Versieck weten, het initiatief moet volgens hem eerder worden gezien als een zoektocht naar de ‘architectuur van de leefbaarheid’.

Volgens Apache is Versieck niets meer of minder dan een stroman van de omstreden projectontwikkelaar Erik Van der Paal. Samen met zijn partner Marc Schaling bakte die met Rob van de Velde zoete broodjes. Eerder maakte Apache een undercover video van een feestje dat Van der Paal organiseerde en waar Van de Velde een sierlijke buiging maakte voor de projectontwikkelaar, met een cadeautje in de hand. Ongetwijfeld een buiging ‘om te lachen’, maar toch. Achteraf bleek dat het kabinet van Van de Velde ook actief aan Land Invest Group voorgesteld had om de eigen bouwkundige regels te omzeilen en hoogbouw neer te zetten op de Tunnelplaats. Dat Land Invest Group bovendien voor duizenden euro’s kunst kocht in een galerie van de kabinetsmedewerker en eeuwige rechterhand van Rob Van de Velde, helpt ook niet bepaald om de perceptie te keren, aldus Apache. (Lees verder onder de foto)

Ook de Antwerpse burgemeester Bart de Wever was aanwezig op het omstreden feestje van Erik Van der Paal (beeld: video Apache)

Nog volgens de nieuwssite was Glenn Versieck, de huidige partner van Van de Velde, eind 2009 via zijn persoonlijke bvba GVN oprichter van de vennootschap Alesia. Feitelijk was Alesia de vennootschap van Erik Van der Paal. Jarenlang factureerde hij met Alesia maandelijks om en bij de 27.000 euro aan Land Invest Group, aangevuld met af en toe forse ‘onkostenvergoedingen’ van tienduizenden euro’s. Pas in april 2015 nam Van der Paal effectief het zaakvoerderschap van Alesia over van Glenn Versieck.

De implicatie daarvan ligt voor de hand: in de periode dat Rob Van de Velde de cruciale beslissingen nam om – tegen het advies van de eigen stedelijke diensten in – de lucratieve hoogbouwvergunning voor de Tunnelplaats af te leveren, was zijn huidige zakenpartner via Alesia een van de belangrijkste begunstigden, zo schrijft Apache. Versieck was ook niet enkel beheerder van de vennootschap waarmee Erik Van der Paal meer dan een miljoen euro factureerde aan Land Invest Group. Hij werkt ook voor Marc Schaling, de Nederlandse zakenpartner van Van der Paal binnen Land Invest Group. Dat was onder meer het geval in de intussen van naam gewijzigde vennootschap Dovers waar Versieck een tijdlang zaakvoerder was, samen met André Dor. Dat is een andere stroman van Erik Van der Paal, die een tijdlang bestuurder was van Land Invest Group.

Op het adres waar de persoonlijke bvba van Versieck is gevestigd, zijn nog steeds volgens Apache ook andere vennootschappen van Marc Schaling gevestigd. Onder meer Wagram Advies, het vehikel waarmee Schaling maandelijks 54.000 euro factureerde aan Land Invest Group. Opmerkelijk detail: via de vennootschap Wagram Advies werd ook de voormalige kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever betaald toen die, tot net voor zijn aantreden als kabinetschef, voor Land Invest Group werkte. Wagram is ook de oprichter van de vennootschap FMT Belgium waarvan Glenn Versieck algemeen directeur is. FMT Belgium legt zich toe op leegstandsbeheer van onroerend goed.

Tegenover Apache bevestigt Glenn Versieck dat hij zakelijk leider was van Alesia maar hij zou zichzelf niet als ‘stroman’ van Erik Van der Paal omschrijven. “De precieze reden waarom ik optrad als zakelijk leider maak ik liever niet publiek. Wat ik wel kan zeggen is dat ik Erik Van der Paal de voorbije vijf jaar niet meer heb ontmoet.”