NIEUW – Familie Verbeeck verkoopt hun projectontwikkelaar Gands (en voert ons terug tot bij Michel Bellemans)

Eric Verbeeck

Eric Verbeeck en zijn zoon Stéphane hebben hun Antwerpse projectontwikkelaar Gands verkocht aan de groep Triple Living van de families Paeleman en Cavens. Eric Verbeeck was decennia lang één van de belangrijkste vastgoedpromotoren in Vlaanderen. Hij beschikt over een uitgebreid politiek en zakelijk netwerk. Hij was jarenlang onder meer bestuurder van de Persgroep, het mediabedrijf van Christian Van Thillo. De wortels van Gands brengen ons terug naar Michel Bellemans, destijds adviseur van liberaal minister Rik Daems en wellicht één van de grootste Vlaamse witwassers. Morgen ontmoeten we Rob Van de Velde in het verhaal van Gands. Van de Velde was tot 2018 Antwerps schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling. Triple Living kwam in het nieuws als de overnemer van de door corruptie in elkaar gestorte groep Land Invest van Erik Van der Paal.

Tot februari 2000 was Michel Bellemans accountant adviseur van toenmalig minister van Overheidsbedrijven Rik Daems (Open VLD). Enkele weken nadat hij die functie stop zette, werd hij benoemd tot bestuurder en ondervoorzitter van de Belgische staatsholding. Sedert 2006 kennen we die overheidsholding onder haar huidige naam als de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Wanneer Bellemans aantreedt beheert de holding de aandelen van de federale regering in Fortis, Ethias, Bpost, de Nationale Loterij en Brussels Airport Holding. Bellemans zou er tot 2006 bestuurder blijven.



Michel Bellemans, de zoon van de Brusselse onderzoeksrechter Gui Bellemans, ontpopte zich echter tot één van de belangrijkste witwassers van Vlaanderen. Via twee Britse zakenkantoren, Factor 11 en EIT, schreef hij voor 500 miljoen euro valse facturen uit. Die valse facturen werden gebruikt om zwart geld wit te wassen, kunstmatige kosten te creëren en zo om belastingen te ontduiken en prijzen kunstmatig te verhogen. De klanten werden aangebracht door een Italiaan, Pietro Coco. De Britse firma’s waren slechts een dekmantel. Met een stroman als zaakvoerder. In werkelijkheid werden de valse facturen opgemaakt bij het Antwerpse kantoor ‘Raad Corporate Services & Management Services’, waar Bellemans de touwtjes in handen had. Het kantoor werkte met topadvocaten en notarissen. Bellemans zelf bekleedde meer dan 260 bestuurdersmandaten. Hij zou ook hebben gewerkt voor de Amerikaanse drughandelaar John Gallo. Via de Nederlandse firma Superfun Video Productions en een gelijknamig bedrijf in Curaçao werd drugsgeld naar Luxemburg versast om van daaruit terug te keren als inkomsten uit de porno-industrie. 

In 2010 werd Bellemans door de correctionele rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel en tien jaar beroepsverbod. Hij werd tien jaar ontzet uit zijn burgerrechten. Het gerechtelijk onderzoek kon nooit worden afgerond omdat er geen boekhouding werd teruggevonden. Twee jaar later, in 2012, bevestigde het hof van beroep de feiten maar sprak geen veroordeling uit omdat de redelijke termijn verstreken was. Voor Bellemans hoefde het ondertussen niet meer, de man nam zijn biezen en vluchtte naar de Roemeense hoofdstad Boekarest.

In juli 2000 richt Bellemans de vennootschap Gands op. Bij die oprichting krijgt de vennootschap een kapitaal mee van 89.200 euro. Maar meteen wordt er statutair bepaald dat de vennootschap binnen de vijf jaar zijn kapitaal kan optrekken met maximaal 10 miljoen euro. Bijna één jaar later, in juni 2001 wordt Gands overgenomen door Stéphane Verbeeck en stapt Bellemans op. Verbeeck wijzigt de naam van de vennootschap in Aegis Holding. Op hetzelfde moment wordt een lening van 2,5 miljoen euro van de Luxemburgse holding Comecon, gevestigd in de Avenue Pescatore 4, omgezet in kapitaal. Vijf maand daarna, in november 2001, wordt die inbreng van Comecon vernietigd en keert de vennootschap terug naar zijn vroegere situatie van een kapitaal van 89.200 euro. Vier maand later, in maart 2002, wordt de naam van de vennootschap terug gewijzigd van Aegis Holding in Gands. 

Daarna blijft het statutair rustig rond Gands. De holding Comecon is ondertussen van het toneel verdwenen. De naam alleen al is cynisch. Comecon was destijds immers ook de naam van het economisch samenwerkingsverband van de Oost-Europese communistische lidstaten. Pas vanaf 2011 wordt het kapitaal van Gands terug opgetrokken. Eind 2018 bedroeg het eigen vermogen van de projectontwikkelaar net geen 7 miljoen euro.

De nu 73-jarige Eric Verbeeck, gedomicilieerd in Malta, is de voormalige eigenaar van de bouwfirma Interbuild en projectontwikkelaar Kairos. Hij staat bekend als een geducht lobbyist die beschikt over een uitgebreid politiek netwerk, met vrienden in alle grote politieke formaties, zoals voormalig EU-president Herman Van Rompuy, voormalig CD&V havenschepen Marc Van Peel, of nog Guy Peeters, de vroegere topman van de Socialistische Mutualiteiten. Mediamagnaat Christian Van Thillo beschouwde Verbeeck lange tijd als zijn zakelijke mentor. De vastgoedman zetelde jaren in de raad van bestuur van De Persgroep, nu DPG Media. “Als ik met mijn kleinkinderen door Vlaanderen rij, kan ik op elke hoek zeggen: dit heb ik nog gebouwd”, vertelde Eric Verbeeck ooit aan het magazine Trends. Verbeeck is de man achter onder meer het MAS, het nieuwe Antwerpse Justitiepaleis, Wijnegem Shopping Center, diverse torens in de Brusselse Noordwijk en de VTM-gebouwen in Vilvoorde.

Zijn zoon Stéphane bouwde Gands uit tot een belangrijke promotor van residentieel vastgoed dat zich situeert in de duurdere prijsklasse. Het bedrijf is dus nu verkocht aan Triple Living, de joint venture van de Antwerpse families Paeleman en Cavens. De groep Yust wordt niet mee verkocht en blijft in handen van Stéphane Verbeeck. Yust werkt aan een concept van korte termijn wonen in stedelijke centra ondersteund door gemeenschappelijke faciliteiten. Stéphane Verbeeck richtte zelf de nieuwe holding Stélina Invest op en kapitaliseerde die met 6 miljoen euro. Hij deed dat vanuit zijn bestaande holding Vercam Invest.

De Antwerpse vastgoed wereld is een kleine wereld. Morgen zullen we zien hoe we vanuit Gands ook terecht komen bij Rob Van de Velde, de vroegere N-VA schepen van Stadsontwikkeling, en de groep Land Invest, de omstreden vastgoedpromotor die zorgde voor een politieke storm in het Antwerpse stadsbestuur. Land Invest stond en staat voor belangrijke Antwerpse projecten waaronder de ontwikkeling van de Slachthuissite. Land Invest kantelde onder geruchten van corruptie en belangenvermenging. De groep belandde ultiem in handen van de families Paeleman en Cavens en Triple Living.