Herkansing Picanol fusie lanceert Luc Tack naar 30ste plaats

Luc Tack (Foto: Belga Images)

Luc Tack is er de man niet naar die zich de wet laat lezen door iemand anders. In 2016 poogde hij de beursgenoteerde bedrijven Tessenderlo en Picanol te fusioneren tot één geheel. Maar sterke investeringsfondsen verhinderden toen dat Tack als minderheidsaandeelhouder in beide bedrijven zijn macht zou vergroten. Tack trok zich terug en ging discreet aandelen Tessenderlo bijkopen. Zijn controle over het chemiebedrijf steeg van 30 naar 70 procent. En nu onderneemt Tack zijn tweede poging. Tessenderlo gaat Picanol overnemen. Voor de nu 60-jarige Tack gaat het er om meer controle te verwerven, minder dwarsliggende kleine aandeelhouders te hebben en meer financiële slagkracht te ontwikkelen. De nieuwe operatie brengt zijn vermogen op 1,34 miljard euro, goed voor een 30ste plaats in onze ranglijst. In zijn kielzog stijgt Patrick Steverlinck met 10 % van Tessenderlo mee naar een vermogen van 248 miljoen euro.

Met de integratie van Picanol in Tessenderlo gaat Tack in tegen de tijdsgeest. De bouwgroep CFE splitst zijn baggerdochter Deme af en brengt die naar de beurs. De chemiegigant Solvay gaat zichzelf in opdelen in twee meer gerichte beursgenoteerde bedrijven. Maar Tack brengt de chemiegroep Tessenderlo samen met textielmachineproducent Picanol. Twee bedrijven die weinig synergieën hebben. Maar Tack ligt daar niet wakker van. Hij herleidt twee beursgenoteerde bedrijven met elk hun minderheidsaandeelhouders tot één geheel. Hij krijgt daardoor minder oppositie en kan de beursgenoteerde kosten drukken. Tegelijkertijd kan hij met het groter geheel meer financiële slagkracht ontwikkelen.



Toch rest er de ondernemer nog een uitdaging. Hij moet zijn belang in Picanol van 90 procent verhogen naar 95 procent. Dat opent de weg naar een uitrookbod om eventueel onwillige aandeelhouders bij Picanol naar de uitgang te duwen, waardoor het bedrijf van de beurs kan verdwijnen. Als de deal wordt afgerond, wordt Picanol opgenomen in de tak ‘machines & technologie’ van Tessenderlo. Dat is een vijfde tak naast agro (meststoffen), biovalorisatie (verwerking van dierlijk afval en gelatineproductie), industrie (plastic buizen) en de elektriciteitscentrale T-Power. De gecombineerde onderneming stelt meer dan 7.000 mensen tewerk. Op basis van de cijfers van 2021 is ze goed voor een omzet van 2,7 miljard en een bedrijfskasstroom van ruim 430 miljoen euro.

Luc Tack is nooit echt vertrouwd geworden met communicatie. Wanneer de persconferentie plaatsvindt waarop de nieuwe plannen worden onthuld, zit Tack op het vliegtuig richting de VS. Hij woont daar een congres over meststoffen bij, één van de basisproducten van Tessenderlo. Buiten de beurgenoteerde Tessenderlo en Picanol bezit Tack nog onder meer de merkenparaplu Love Home Fabrics en een achttal textiel-bedrijven die samen ruim 100 miljoen euro omzet halen en waar 1.500 mensen werken. Daarnaast is Tack al langer eigenaar van een aantal tankcleaning bedrijven en brandstoftransporteurs, die hij bundelt onder de holding Begoos. De Tank Cleaning is gegroeid uit de Waregemse carwash die werd opgebouwd door zijn vader Remi. Onder Begoos valt ook het belang van 22 procent in het kranenbedrijf Sarens, dat hij in september vorig jaar overnam van het investeringsfonds Waterland. Via zijn huwelijk met Fransiska Clarysse werd hij mede-eigenaar van de bad- en bed-linnenproducent Jules Clarysse. Luc Tack heeft twee zonen, Rémy en Gregory, en een dochter Laurie.