NIEUW – Familie Boël maakt 3 miljard euro winst en verliest ze weer

(Foto: Belga Images)

Het Consortium Ducale heeft het boekjaar 2021 afgesloten met een winst van maar liefst 3 miljard euro. Ducale overkoepelt de financiële belangen van de traditionele Franstalige families Boël en Janssen uit de ‘haute finance’. Die belangen bestaan hoofdzakelijk uit een controlerende participatie van 54,5 % van de beursgenoteerde holding Sofina. Die was vorig jaar de lieveling van de belegger. De koers van Sofina steeg van 270 euro in januari 2021 tot 420 euro eind van datzelfde jaar. Die koersstijging verklaart meteen de forse winst van de familie Boël. Dan toch op nieuwjaarsdag 2022. Want de voorbije maanden kreeg Sofina op de beurs de ene klap na de andere om vandaag, halfweg 2022, af te sluiten met een koers van 217 euro. Dus minder dan op 1 januari 2021. Op basis van de cijfers in 2021 zou de familie Boël haar vermogen zien stijgen tot 4 miljard euro, goed voor een 4de plaats in onze ranglijst. Maar de huidige -lage- beurskoers noopt ons er toe geen wijzigingen door te voeren de familie Boël te laten staan op hun huidige 9de plaats.

Het eerste probleem van de familie Boël luistert naar de naam “Byju’s”. Dit Indische bedrijf commercialiseert een zogenaamde “leerapp”, een instrument om jongeren digitaal les te laten volgen. Byju’s was lange tijd de lieveling van Sofina en de familie Boël. Sofina controleert 5 % van het Indische bedrijf waarmee dat meteen goed is voor 10 % van heel Sofina. Probleem is dat Byju’s overvallen wordt door berichten over fraude en bedrog. Door dat alles wordt de huidige waardering van Byju’s, goed voor 22 miljard dollar, in vraag gesteld. Wanneer de mogelijke beursplannen van Byju’s bekend raakten, circuleerden in de media waarderingen van 40 tot 50 miljard dollar. Dat alles was zo vorig jaar. Nu echter blijft alleen een schim over van het vroegere succes.



Vorig jaar Sofina verkocht Sofina belangrijke participaties in de beursgenoteerde bedrijven Deceuninck, Danone en Colruyt. 92 procent van de intrinsieke waarde van Sofina bestaat nu uit niet-beursgenoteerde bedrijven. Met Byju’s op kop. Voor een niet-ingewijde is het onmogelijk te weten wat de waarde is van een niet beursgenoteerd bedrijf als Byju’s. De buitenstaander weet doorgaans enkel wat hij leest in de pers, met name dat de Indiase leerapp een typische coronawinnaar is. Wanneer de scholen in India anderhalf jaar dichtgingen, vluchtten miljoenen Indiërs naar onlinecursussen. Nu blijven enkel de schandalen achter.

Een tweede probleem van Sofina is de online verkoper van schoonheidsproducten The Hut. Na berichten in de Britse pers over onfrisse financiële transacties tussen het bedrijf en haar CEO verloor The Hut 80 % van zijn waarde. Ooit was The Hut de vierde belangrijkste participatie in de portefeuille van Sofina.

Komt bij dat alles het blijkbaar onvermogen van de holding om te communiceren over haar moeilijkheden. Nadat de financiële pers vorig jaar verschillende hoera berichten bracht over Sofina, volgt nu de kater zonder enige ondersteunende input van de familie Boël. De Britse beursspeculant Fraser Perring ligt er niet wakker van. Volgens hem is Sofina tussen 160 en 200 euro per aandeel waard. Mocht dat zo blijken te zijn, dan moeten we ongetwijfeld een minwaarde toepassen op het vermogen van de familie Boël.