NIEUW – Francis De Clerck doet zijn familie een kerstcadeau van 25 miljoen euro

Caroline De Clerck. (Foto: BIG)

De holding Ideal Group verlaagt zijn kapitaal met 25 miljoen euro tot nu nog 15 miljoen euro. Dat geld komt terecht bij het gezin van de 63-jarige Francis De Clerck. Via Ideal controleert die 20 % van de vloerbedekkingsspecialist Beaulieu. Francis De Clerck, de derde zoon van Beaulieu-stichter Roger De Clerck, was jarenlang ook de sterke man van het bedrijf. Vorig jaar liet hij zich opvolgen door zijn schoonbroer Stefaan Colle. Zijn 36-jarige dochter Caroline volgde hem ook in 2021 op als bestuurder van Beaulieu. Haar zus Annick is mee bestuurder van de Ideal Group.

Met de komst van Caroline De Clerck doet de derde generatie haar intrede bij de familie De Clerck. De dochter van Francis De Clerck studeerde handelswetenschappen en is sinds 2010 actief bij de Ideal Group waar ze diverse functies opnam. Ze werkte enkele jaren in Duitsland bij de divisie automotive. In 2018 werd ze bestuurder bij Ideal Group.



Roger De Clerck richtte in 1958 de Beaulieu-groep op. Dertig jaar later stond ‘Boer Clerck’ aan het hoofd van een internationale tapijtgroep met zeventig fabrieken in vijftien landen. In 1991 verdeelde hij zijn industriële imperium onder zijn zes kinderen: Jan, Luc, Mieke, Francis, Dominiek en Anne. Zelf behield hij de lucratieve grondstoffenpoot. Op dat moment waren het gerecht en de fiscus het Beaulieu-dossier aan het uitspitten. Er volgden verschillende schikkingen met zowel de belastingdiensten als het gerecht. Onder impuls van Francis De Clerck kwamen vier takken van de familiale groep in 2005 weer samen onder één dak. Zo ontstond B.I.G. of Beaulieu International Group. Jan De Clerck, de oudste zoon, ging alleen verder met de groep Domo. Ook Mieke Hanssens-De Clerck, de oudste dochter die vroeger onder meer in de Verenigde Staten actief was met Beaulieu of America, bleef een onafhankelijke koers varen.

Vorige maand maakte Beaulieu International Group zijn intentie bekend om zijn Belgische activiteiten in getuft tapijt stop te zetten. Daarbij zijn 174 werknemers betrokken. De Tuft-markt worstelt al verscheidene jaren met overcapaciteit, voornamelijk veroorzaakt door een verschuiving van de consumentenvoorkeur naar alternatieve vloerbekledingssystemen zoals laminaat, LVT en vinyl, waarin B.I.G. ook sterk gegroeid is. Het tuft-segment vertegenwoordigt vandaag een gering percentage van de totale vloerbedekkingsactiviteiten van de groep, zo klonk het in een persbericht.