De familie van Marc Saverys wordt dezer dagen opgeslorpt door moeilijkheden met de controle over de tankerrederij Euronav. Dat heeft de Antwerpse reder niet belet alsnog zijn vermogen te verdelen over zijn kinderen. Alexander, Michaël en Ludovic Saverys ontvangen elk 242 miljoen euro. Dat vermogen is in hoofdzaak opgebouwd via de rederij CMB die Marc Saverys al jarenlang controleert. Opmerkelijk bij dit alles is dat de vierde zoon Sebastiaan Saverys niet terug is te vinden in deze operatie. Sebastiaan Saverys is gedomicilieerd in Peru waar hij een investering in een stevia plantage moest stopzetten wegens onrendabel. Daarnaast investeerde hij met zijn familie om en bij 70 miljoen euro in de groep Durabilis die op een duurzame manier actief wil zijn in de voedingssector in Afrika en Latijns-Amerika. Ook die activiteit moet zich uit de rode cijfers trekken. In onze ranglijst stijgt de familie Marc Saverys met de nieuwe cijfers van de 69ste naar de 45ste plaats.
Marc Saverys controleerde CMB via zijn holding Saverco. Eind 2020 kon die bogen op een overgedragen winst van 357 miljoen euro. Eén jaar later, in december 2021, werd Saverco vereffend en overgedragen aan de nieuwe holding Inspiratus. Die kreeg een kapitaal mee van 52 miljoen euro. Saverco controleerde ook de groep Durabilis. Wellicht werden die activa ondergebracht in Inspiratus. Telkens 242 miljoen euro kwam eind februari van dit jaar terecht in de vennootschappen Gemadi, Hof ter Polder en Succavest, respectievelijk in handen van Michaël, Alexander en Ludovic Saverys. Laatsgenoemde is CFO van CMB, zijn broer Alexander is CEO van de groep terwijl Michaël lid is van het directiecomité.
Sebastiaan Saverys nam in november 2021 ontslag als bestuurder van Saverco. Het is via Saverco dat minstens 70 miljoen euro werd geïnvesteerd in Durabilis. Dat bedrijf omvat drie grote activiteiten: Fair Fruit focust importeert verse groenten uit Latijns-Amerika, “Terral rice” produceert rijst in Senegal en “Barajii Beverages” produceert frisdranken in Burkina Faso en Mali. Uit de zogenaamde ‘Panama Papers’ bleek dat Sebastiaan Saverys ook gebruik maakte van offshore financiering uit Hongkong. Volgens Marc Saverys ging het om een volledig legale operatie. Een eerdere investering in de productie van de suikervervanger stevia in Peru moest in 2017 van de ondergang worden gered door een investering van de miljardair Filip Balcaen.
De familie poogt ook het duurzame aspect te integreren in haar rederij CMB. Ze doet dat onder meer door te investeren in allerlei toepassingen van waterstof, ondergebracht in de afdeling CMB Tech. En dat brengt ons opmerkelijk genoeg bij Euronav, de rederij die ooit werd opgericht door Marc Saverys maar die hij in 2015 voor veel geld verzilverde. De voorbije maanden negocieerde de familie met Euronav CEO Hugo De Stoop omtrent een verkoop van CMB Tech aan Euronav. Die gesprekken eindigden blijkbaar in onmin. Euronav besloot de fuseren met haar concurrent Frontline en keerde zich af van Saverys. Die bouwde ondertussen een belang op van 19 % in Euronav, goed voor een waarde van 460 miljoen euro. Saverys wil de fusie van Euronav verhinderen en alsnog haar CMB Tech verkopen aan de tankerrederij. Maar Hugo De Stoop vindt dat alles behalve een goed idee. Een eerste poging van de familie Saverys om drie bestuurders te benoemen bij Euronav mislukte gisteren.
De familie Saverys kan bogen op een sterke rederstraditie. Marc Saverys controleert CMB dat hij in 2015 Van de beurs weghaalde. Zijn broer Nicolas bestuurt de beursgenoteerde rederij Exmar. Hun zus Virginie stapte enkele jaren terug uit het familiebedrijf.