NIEUW – Paris Invest: de verloren Luxemburgse miljoenen van Mimi Ullens de Schooten

Mimi Ullens de Schooten, tweede van links bovenaan, gefotografeerd in 2015 op een receptie op het koninklijk paleis naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag. De echtgenote van  Guy Ullens de Schooten vertoefde graag in koninklijk gezelschap. (Foto: Belga Images)

De neergeschoten Mimi Ullens de Schooten genoot de reputatie een ondernemende vrouw te zijn actief in de modewereld met een eigen kledinglijn en modeboetieks.  Ondertussen doen allerlei getallen de ronde over het verloren fortuin van de vermoorde vrouw en haar echtgenoot Guy Ullens de Schooten. Ons onderzoek leert dat de mode activiteiten van Mimi, Myriam, Ullens de Schooten gefinancierd werden vanuit de Luxemburgse holdings Paris Invest, Urbis en Virgil. De eerste staat voor een verlies van 50 miljoen euro, de tweede voor een verlies van 10 miljoen euro, de derde voor 25 miljoen verlies. Die 85 miljoen euro staat in schril contrast met het vermogen van haar stiefzoon en moordenaar Nicolas Ullens de Schooten. Wanneer die in 2018 werd ontslagen bij de Staatsveiligheid werd hij consultant en richtte de vennootschap Spartan op. Die is nu goed voor 33.000 euro.

Na haar huwelijk noemde Myriam Lechien zich Mimi Ullens de Schooten. Die initialen MUS werden meteen ook de naam van de Belgische vennootschap waarmee ze haar mode activiteiten financierde. MUS haalde het geld daarvoor bij de Luxemburgse holding Paris Invest. Eind 2019, de laatste gekende cijfers, keek die aan tegen een gecumuleerd verlies van 47 miljoen euro. Om dat verlies te delgen werd in datzelfde jaar 2019 nog 29 miljoen euro verse middelen aangebracht bij Paris Invest. Die Luxemburgse holding heeft twee dochters: MUS in België en My Boutique in Frankrijk, eerst gedomicilieerd in Saint Tropez, later in Parijs. Daarnaast werkte Mimi Ullens nog met de Belgische vennootschap Urbis Home. Die financierde zichzelf dan weer bij de Luxemburgse holding Virigil. Naast Urbis Home financierde Virgil drie Franse vennootschappen: Themus Production, Red France en Vagabundo. Met een overgedragen verlies van 6 miljoen euro eind 2019 was Virgil op datzelfde moment goed voor een totale financiering van om en bij 25 miljoen euro. Red France, met zetel in Saint Tropez, beheert vastgoed en is voor 50 % mee in handen van de Luxemburgse holding Urbis die zelf aankijkt tegen een verlies van 10 miljoen euro.



Over het vermogen van Guy Ullens de Schooten worden allerlei getallen genoemd, gaan van 200 miljoen euro tot 2 miljard euro. In werkelijkheid stond Guy Ullens altijd in de schaduw van Eric Wittouck, momenteel de Rijkste Belg met een vermogen van 10 miljard euro. Guy Ullens haalde bijlange dat cijfer niet. Beiden waren aangetrouwde neven en beiden waren aandeelhouder van Tiense Suiker. Ullens was een kleine aandeelhouders, Wittouck een grote. Maar de mediaschuwe Wittouck kwam nooit in de pers als aandeelhouder. Dat liet hij over aan Ullens. Het Belgische Tiense Suiker werd in 1989 onder impuls van Eric Wittouck verkocht aan de Duitse suikerreus Südzucker voor 34 miljard Belgische frank of omgerekend 940 miljoen euro, op dat moment gigantisch veel geld dat terecht kwam in de Luxemburgse holding Artal. Wittouck zal in 1999 900 miljoen euro investeren in de aankoop van Weight Watchers. Hij vroeg zijn familiale minderheidsaandeelhouders en ex-aandeelhouders van Tiense Suiker om mee in dat verhaal te investeren. Maar ze weigerden, ook Guy Ullens de Schooten stapte niet mee. Ze verkozen een nieuwe Porsche boven Amerikaanse aandelen, zo wordt wel eens gezegd. Die minderheidsaandeelhouders werden in 2000 uitgekocht uit Artal door Eric Wittouck. Enkele jaren later verzilverde die zijn investering in Weight Watchers in verschillende etappes. Guy Ullens was slechts één jaar kleine aandeelhouder van Weight Watchers.

Na 2000 investeerde Ullens in Chinese kunst en een museum van hedendaagse Chinese kunst in Bejing. Dat laatste zal nooit de internationale waardering krijgen waar Guy Ullens op mikte. Zijn tweede echtgenote profileerde zich als modekenner en investeerde in een aantal modeboetieks. Ook die blijken geen groot financieel succes te zijn geworden. Het echtpaar liet wel de media van tijd tot tijd meekijken in hun rijkdom en kunstpatrimonium. Dat leverde mooie foto’s op, al dan niet in koninklijk gezelschap. Myriam Lechien heeft twee kinderen uit haar eerste huwelijk. Beiden wonen in het buitenland. Guy Ullens heeft vier kinderen uit zijn eerste huwelijk waaronder de jongste Nicolas, de moordenaar van Myriam Lechien. Een zus van Nicolas verdedigt ondertussen haar broer. De cijfers tonen mee aan waarom.