NIEUW – Wouter Torfs neemt afscheid met opmerkelijke winstuitkering van 8 miljoen euro

Wouter Torfs (Foto: Belga Images)

De schoenenverkoper Torfs keert over 2021 een dividend uit van 6,3 miljoen euro.Daarbij komt een vergoeding voor de bestuurders van 1,8 miljoen euro. Met een wintsuitkering van 8 miljoen euro, de hoogste ooit uit de geschiedenis van Torfs, neemt Wouter Torfs afscheid van zijn schoenbedrijf. Of toch van zijn familiaal bedrijf. Torfs is immers voor gelijke delen in handen van vier verschillende familietakken. Eind dit jaar stapt Wouter Torfs op als CEO van de groep. Hij wordt wellicht opgevolgd door zijn nicht Lise Conix, momenteel marketingdirecteur van het bedrijf. Vorig jaar kon het bedrijf zijn omzet optrekken van 122 naar 144 miljoen euro. De nettowinst beliep 4,6 miljoen euro tegenover een break even in het coronajaar 2020.

De 64-jarige Wouter Torfs, familiaal aandeelhouder en publiek uithangbord van het bedrijf, wordt de nieuwe voorzitter van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Dat is een koepel van elf vzw’s waar onder meer daklozen en kansarmen terechtkunnen met vragen of problemen op het vlak van welzijn. Torfs gaat de raad van bestuur van CAW leiden. Bij het familiaal bedrijf wordt hij wellicht opgevolgd door zijn nicht en huidig marketingdirecteur Lise Conix. Wouter Torfs slaagde er in verschillende keren te worden verkozen tot meest aantrekkelijke werkgever van het land. Hij profileerde zichzelf daarbij als een sociaal geëngageerde ondernemer.



Het bedrijf zelf is in handen van vier familietakken. Die hebben in 2016 vier vennootschappen opgericht: Tak Lieve, Tak Karel, Tak Herman en Tak Ria. De voornamen verwijzen naar de vier kinderen van de grootouders van Wouter Torfs. Die legden na de Tweede Wereldoorlog de basis van wat nu de keten Torfs is, goed voor meer dan 70 verkooppunten en een webshop. Hun twee zonen en een schoonzoon stapten mee in het bedrijf. Wouter Torfs, zoon van Karel, is de vertegenwoordiger van de derde generatie. De globale waardering van het bedrijf kwam in 2016 uit op 77 miljoen euro.

Wanneer de jonge advocaat Wouter Torfs in 1989 op vraag van zijn grootouders CEO werd van Schoenen Torfs, had het bedrijf 25 winkels en 10 miljoen euro omzet. Nu Torfs 33 jaar later zijn afscheid als CEO aankondigt, zijn er 77 winkels en is er 15 keer meer omzet. Zijn instap in het failliette Brantano vormt een laat minpunt in zijn carrière. In 2016 schaarde Torfs zich enthousiast aan de zijde van toenmalig FNG-topman Dieter Penninckx bij de overname van Brantano. Aan de zijde van diezelfde Pennincxk verdween Brantano in de dieperik. Samen met 15 miljoen euro van de familie Torfs. Dat verlies werd nog erger wanneer bleek dat Brantano daarna in handen viel van de Duitse groep Deichmann, een van de grootste concurrenten van Torfs.