NIEUWKOMER: Ignace Meuwissen en de oligarchen

Ignace Meuwissen en zijn echtgenote Naomi El Haimer. (Foto: RV)

Ignace Meuwissen, bekend als vastgoedspecialist en -adviseur van Oost-Europese en Aziatische vermogende industriëlen, heeft zijn onderneming verkocht aan een belangrijke internationale partner. Meuwissen startte in 2008 samen met zijn echtgenote Naomi El Haimer zijn vastgoed kennisbedrijf op. Zes jaar later, in 2014 organiseerde hij de eerste relocatie van een Russische industrieel naar Nederland. “Ik heb mijn heel eigen manier van werken uitgebouwd, gebaseerd op persoonlijke contacten, lobbywerk en strategisch denken.” zegt Meuwissen die nu duidelijk een keerpunt wil maken in zijn carrière. “Ik ben blij dat ik niet denk als mijn cliënteel, waarvan geld en macht hun leven beheerst. Mijn rijkdom zit erin te genieten om hier geen onderdeel van uit te maken.” zo zegt hij. De uit Limburg afkomstige vastgoedspecialist komt onze ranking binnen met een vermogen van 47 miljoen euro.

Verschillende partijen uit de vastgoedwereld en de financiële sector waren geïnteresseerd om een deal met Meuwissen af te sluiten. Centraal daarbij staat zijn klantenbestand dat een opmerkelijk geheel is van UHNWI (ultra-high net worth individuals) waaronder een belangrijk aandeel oligarchen. Voor die groep van vermogende mensen adviseert en organiseert Meuwissen aan- en verkopen van residentieel vastgoed op wereldwijde hotspots. Een belangrijk onderdeel daarvan is de relocatie of strategische verhuis naar Europa, voornamelijk naar België, Nederland, Luxemburg en Zwitserland. Een belangrijke motor in dat gebeuren is de aangekondigde Brexit. Vanuit dat perspectief waren er in 2019 20 families die voor relocatie vanuit het Verenigd Koninkrijk hadden gekozen. Sinds Corona is het orderboek gestegen naar een wachtlijst van 70 zoekopdrachten. De volledige portefeuille aan zoekopdrachten wordt geschat op een waarde van 750 miljoen tot 1,5 miljard euro.



De anonieme nieuwe eigenaar met wie Meuwissen gaat samenwerken is een private investeerder van Russische origine, actief in de bank- en vastgoedsector. De overnameprijs werd bepaald op basis van de transactiewaarde van de vastgoed operaties van de laatste jaren en de toekomstige zoekopdrachten. Die transactiewaarde van het overnamebedrag bedraagt tussen 1,6 miljard en 2,35 miljard euro. Meuwissen werd bij de verkoop geadviseerd door EY en twee gerenommeerde advocatenkantoren die deel uitmaken van de zogenaamde The Magic Circle in London. Meuwissen werkt met een succes fee van 6%. De nieuwe eigenaar van de zoekopdrachten wordt verwacht een winst te genereren van 45 tot 90 miljoen euro. Uit onze informatie blijkt dat de overnemer aan Meuwissen een overnamebedrag betaalt van 1,5% voor de portefeuille van 2 miljard euro, zijnde een overnamebedrag van ongeveer 30 miljoen euro zonder bonussen. Uit ingekeken balansen is er in 2019 een winst geboekt van 9,2 miljoen euro. Zijn nieuwe website Property4East.com werd jaren geleden gewaardeerd op zijn toekomstig succes door Pagemille Partners in Palo Alto op 9,8 miljoen dollar.

De nu 55-jarige Ignace Meuwissen blijft tot 2025 als adviseur verbonden aan de onderneming. Daarnaast zal hij zich met zijn partner Mohammad Zahoor, een industrieel uit Oekraïne, toeleggen op Property4East, een platform voor internationaal luxe onroerend goed met startprijzen vanaf 1 miljoen euro. Het platform richt zich naar de vastgoedambities van de UHNWI doelgroepen van Rusland, China, Hong Kong, Japan, Oekraïne, Kazachstan en de buurlanden. Adverteren op het Property4East.com-platform is beschikbaar voor zowel eigenaars als high-end makelaars in luxe huizen. Morgen staat Meuwissen centraal in een aflevering van Telefacts op VTM.