Rijkste Belgen laten zich verleiden door Marokkaans zilver

Robert Taub, gekend als serie ondernemer in farma bedrijven, profileert zich als voorzitter van het mijnbouwbedrijf Aya Gold & Silver. Dit bedrijf, genoteerd op de aandelenbeurs van Canada, exploiteert een aantal zilvermijnen in Marokko. Taub bezit 10 % van het bedrijf. In zijn kielzog investeerden ook een aantal andere vermogende Belgen in het bedrijf. Het gaat dan onder meer om Christian Dumolin, gekend van zijn investeringsgroep Koramic, Marc Nolet de Brauwere, mijningenieur van opleiding die fortuin maakte in de farma industrie, en Eric Swenden wiens familie fortuin maakte in de baksteenindustrie. Aya Gold&Silver haalde recent 24 miljoen Canadese dollar of 18 miljoen euro vers kapitaal op. De Belgen zouden goed zijn voor één derde van het kapitaal van het bedrijf. Zilver is in deze coronatijden een uiterst speculatief edelmetaal.



De zilverprijs zit momenteel boven de 20 dollar per ounce nadat die op het hoogtepunt van corona half maart onder de 14 dollar was gezakt. Volgens sommigen kan die prijs op termijn nog vertienvoudigen. Wanneer je de zilverprijs bekijkt over de voorbije 20 jaar zoals op bijgaande grafiek, dan is dat wel een erg optimistische verwachting. (Lees verder onder de grafiek)

De zilverprijs gezien over de voorbije 20 jaar.

Aya Gold & Silver is er in elk geval in geslaagd een nieuwe kapitaalronde af te werken. Het bedrijf legt zich toe op het herontwikkelen van oude mijnen die dank zij nieuwe delftechnieken terug rendabel kunnen worden gemaakt. Momenteel is Aya nog verlieslatend. Het bedrijf exploiteert onder meer de Zgounder Silver Mine, een 85% -15% joint venture met het Office National des Hydrocarbures et des Mines (“ONHYM”) van het Koninkrijk Marokko. Haar mijnbouwportefeuille omvat ook de polymetaalafzetting van Boumadine in het Anti-Atlasgebergte in Oost-Marokko, eveneens een joint venture met ONHYM waarin Aya voor 85% eigenaar is. Verder omvat de portefeuille van Aya de historische mijn Amizmiz en Azegour, die beide voor 100% eigendom zijn en vroegere vindplaatsen herbergen van goud, wolfraam, molybdeen en koper, verspreid over meer dan 100 vierkante kilometer in het historisch mijndistrict van Marokko.

In het tweede kwartaal 2020 kon het bedrijf 100.000 ounce zilver ophalen, goed voor 2 miljoen Canadese dollar inkomsten maar wel met 1 miljoen netto verlies. Op de beurs krijgt Aya een waarde mee van 140 miljoen Canadese dollar. In de Tijd zegt Aya-voorzitter Robert Taub dat de zilvermarkt nieuw is voor hem. “Maar eigenlijk kan je de zilverreserves die in de grond zitten, vergelijken met de onderzoeksprojecten in de pijplijn van een farmabedrijf. Je moet investeren om er de vruchten van te kunnen plukken.” aldus Taub. De biotech serie-ondernemer kwam recent in het nieuws als 15 % aandeelhouder van het anti-snurk bedrijf Nyxoah dat momenteel zijn introductie op de beurs van Brussel afwerkt. De participatie van Taub is daarbij minstens 40 miljoen euro waard.