De federale investeringsmaatschappij Fpim trekt haar kapitaal in twee stappen op van 1,4 naar 7,4 miljard euro. 638 miljoen euro komt door de inbreng van de participatie die de Belgische overheid aanhoudt in de verzekeringsmaatschappij Ethias. Maar belangrijker is de staatsparticipatie in de Franse bank BNP Paribas die wordt ingebracht. Die is goed voor 5,3 miljard euro. Met de nog te volgen inbreng van de overheidsparticipaties in Belfius en de Nationale Loterij zal Fpim beschikken over een vermogen van 12 miljard euro. Dat wordt 15 miljard als ook Credendo, Bpost en Proximus ingebracht zijn. Die groepering is onderdeel van het regeerakkoord van Vivaldi. Het versterkt ook de uitstraling van de Fpim. Dat bleek eind januari al wanneer Fpim spoorslags besloot 600 miljoen euro op tafel te leggen voor de overname van een belang van 6,3 % in de verzekeraar Ageas.
Fpim wordt concreet geleid door de topambtenaar Koen Van Loo. Die kan daarbij gebruik maken van de dividenden op de ingebrachte participaties, op termijn 700 miljoen euro. Daarmee kan Fpim om strategische belangen overnemen. De overname van het belang in Agaes van de Chinese groep Ping An is zo’n transactie. Ping An was in 2007 in Fortis gestapt. Het was de eerste buitenlandse deelneming van de grootste Chinese verzekeraar. Maar die werd meteen overschaduwd door de val van Fortis. Afgelopen jaar verhoogde de Fpim ook al haar belang in het clearinghuis Euroclear tot bijna 10 procent om een dam op te werpen tegen de Franse financiële wereld dat zijn greep op het financieel dienstenbedrijf wil versterken.
Die hele strategie wordt gesteund door CD&V minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Hij ziet zes strategische speerpunten voor de overheidsholding: investeren in financiën, luchtvaart, gezondheidszorg/wetenschappelijk onderzoek, mobiliteit, energie en impactinvesteringen. De Fpim moet ook investeringen in duurzaamheid bevorderen. Door alle overheidsbelangen te groeperen bij de Fpim en er een professioneel investeringsteam op te zetten, zouden ook de laatste Belgische kroonjuwelen mogelijk efficiënter beheerd worden.