VOETBALGELD – Club Brugge en Bart Verhaeghe kopen Europees voetbal af voor 2 miljoen euro

Club Brugge verkoopt een puzzel van 1.000 stukjes over hun kampioenstitel. De club wist wellicht niet hoe dicht die puzzeldoos bij de waarheid ligt.

Zou er nog iets moeilijker zijn in dit land dan een federale regering op de been brengen? Ja dus, het professioneel voetbal op de sporen zetten. Daar kan Bart Verhaeghe, eigenaar van zowel Club Brugge als van de projectontwikkelaar Uplace, van meespreken. Club Brugge stak dit seizoen met kop en schouders boven de andere ploegen uit en werd dus verdiend kampioen, ook al werd de competitie onverhoeds afgebroken door het covid-19 virus. Voor Club lonkt dus de Champions League en een potentiële meeropbrengst van om en bij 30 miljoen euro. Maar tijdens de onderhandelingen met de Pro League, de organisatie van de prof clubs, omtrent het afsluiten van de competitie werd Brugge met de rug tegen de muur geduwd. Met name Anderlecht, de ploeg van Marc Coucke maar nu bij monde van Karel Van Eetvelde, en Genk zagen hun kans schoon om extra geld uit de situatie te slaan. In ruil voor het behoud van de huidige uitslag, vroegen ze om een “solidariteitsbijdrage” van de clubs die Europees gaan spelen. Club Brugge kon niet veel anders dan toegeven en legt nu 2 miljoen euro op tafel.

Die voetbalcompetitie is één groot kluwen van vreemde situaties en beslissingen die elkaar onderling doorkruisen en tegenspreken. Mocht de competitie alsnog doorgaan, dan konden Genk en Anderlecht zich theoretisch nog plaatsen voor Europees voetbal, al was die kans uiterst klein. Door de competitie stop te zetten met de huidige stand, verliezen ze die optie. Elk nadeel heeft zijn voordeel, wist Johan Cruijff al. Club Brugge kan zijn titel en Europees ticket behouden wanneer het een coronabijdrage betaalt aan de clubs die niet Europees voetballen. Zo niet, zei Genk, laten wij de hele competitie ongeldig verklaren en verliest Club ook zijn titel. De Club van Bart Verhaeghe kon dan ook niet veel meer dan schoorvoetend akkoord gaan.



Eén van de grote pijnpunten op dit moment is dat de Veiligheidsraad alle voetbalwedstrijden heeft verboden tot en met 31 juli. En de UEFA wil ten laatste op 3 augustus weten hoe die competitie is afgelopen om daarmee te bepalen wie een Europees ticket krijgt. Dat maakt dat er in België eventueel nog drie dagen zijn waarop matchen gespeeld kunnen worden, weliswaar zonder publiek. En met de toestemming van de Veiligheidsraad, toestemming die er nu nog niet is. Wie daar in elk geval vurig op hoopt en danig voor lobbyt, is Paul Gheysens, eigenaar van FC Antwerp en van de bouwgroep Ghelamco. Antwerp heeft nog de bekerfinale te goed van Club Brugge. Wint het die finale dan plaatst het zich rechtstreeks voor Europees voetbal. Nu heeft het enkel recht op een plaats inde voorronde en moet het zich nog definitief plaatsen. En van Paul Gheysens is bekend dat hij zoveel mogelijk controle in eigen hand wil houden.