VOETBALGELD – “Marc Coucke van Deinze” Denijs Van De Weghe heeft Deinze al verkocht (maar niet het vastgoed)

Denijs Van de Weghe in het huidige stadion van Deinze. (Foto: Belga Images)

KMSK Deinze, voetbalploeg uit de Belgische tweede klasse 1B, is verkocht aan het Singaporese investeringsfonds ACA. Verkoper is de Denijs Van de Weghe, de ondernemer die zijn coatingbedrijf Dakota succesvol van de hand wist te doen. Het leverde hem in de lokale pers de titel op de “Marc Coucke van Deinze” te zijn. Net zoals Coucke zijn ‘wereldploeg’ Oostende al snel verkocht, heeft ook Van de Weghe niet geaarzeld om KMSK Deinze met geld uit Singapore in de vaart der volkeren te sturen. En net zoals Coucke het vastgoed van Oostende in zijn portefeuille hield, blijft ook Van de Weghe eigenaar van het nieuw te bouwen stadion van Deinze. Met de overname van Deinze wil ACA “een multi-club eigendomsmodel starten en KMSK Deinze positioneren als het centrum van zijn strategie”, zo klinkt het. “Het heeft tot doel een uniek zakelijk platform te ontwikkelen dat gebruik maakt van het concurrentievoordeel van de eigendom van verschillende clubs in Europa.” Maar niet getreurd, Denijs Van de Weghe blijft aan boord “om het familiaal karakter van de ploeg te bewaken”. En vooral om een nieuw stadion te bouwen.

De 58-jarige Denijs Van de Weghe is niet bang van een beetje show. Twee jaar terug kondigde hij twee transfers voor Deinze aan op televisie via een speciale aflevering van het Rad van fortuin, geflankeerd door presentator Bart Kaëll. “Na het kopen van de nodige klinkers konden alle bordjes door de lokale Aurore omgedraaid worden en mocht de fiere voorzitter achter stamnummer 818 met Ronald Vargas en Renato Neto de komst van twee nieuwe targets aankondigen.” zo stond het in de krant. “We zijn een klein clubje en wilden eens iets speciaals doen”, zei Van de Weghe die voor die stunt beroep deed op het productiehuis Geronimo.



Maar de echte plannen van Van de Weghe liggen elders. Van De Weghe is een uitgeweken Brusselaar die al meer dan dertig jaar in Meigem woont, een deelgemeente van Deinze. In die stad bouwde de handelsingenieur en industrieel ingenieur zijn bedrijf Dakota Coatings uit. Hij deed een beroep op Farsin Yadegardjam, ex-Boston Consulting, om zijn bedrijf via een fusie met het Zwitserse bedrijf Schaetti te verzilveren. Waarmee de weg open lag om zich op het vastgoed te storten van voetbalploeg Deinze. (Lees verder onder de foto)

Denijs Van de Weghe voor een foto van het nieuwe stadion van Deinze. (Foto: Belga Images)

Van de Weghe, ooit voorzitter van de Open VLD in Deinze, werd in 2012 voorzitter van KMSK Deinze maar liet de club in eerste instantie rustig voort dobberen. Nadat hij zijn bedrijf Dakota had verkocht, legde hij 521.000 euro op tafel om de gronden van het stadion te kopen van de stad. Daarna volgden plannen voor een nieuw stadion, goed voor 8.000 supporters met skybar, een 25 meter-zwembad op het dak van de parking, petanquevelden, padelterreinen, een tandartspraktijk, hotel, vier kantoortorens, een restaurant, nog een rist horecazaken en appartementsblokken met zicht op de Leie. Kostprijs: 50 miljoen euro. “Noem het een kruising van Stayen, in Sint-Truiden, en de Gentse Ghelamco Arena.” zo schreef het Nieuwsblad in zijn lokale editie, verwijsend naar de voetbal-vastgoedplannen van respectievelijk Roland Duchâtelet en Paul Gheysens.

Het stadion van KMSK Deinze werd omgedoopt van het ‘Burgemeester Van de Wielestadion’ in de ‘Dakota Arena’. “Volgend jaar beginnen we te bouwen.” liet Van de Weghe weten, maar dat was buiten de waarde gerekend. Projectontwikkelaars weten dat vastgoed neerpoten een administratieve lijdensweg kan zijn. De bouwplannen werden al een aantal keer vertraagd door administratieve rompslomp tot frustratie van Van de Weghe. Timing is alles. Deinze moet zo snel mogelijk in eerste klasse 1A terecht komen. Dat is onderdeel van het business plan. En dan moet het stadion snel volgen.

De voetbal investeerder uit Deinze kan blijkbaar ook assertief uit de hoek komen. Flamboyant, wordt hij genoemd. Eind vorig jaar kreeg hij door de voetbalbond een boete opgelegd van 1.500 euro omdat hij na de thuiswedstrijd tegen Waasland-Beveren, die op 0-0 eindigde, de arbitrage beledigde en bedreigde. Na het laatste fluitsignaal van de bewuste wedstrijd was Van De Weghe helemaal over zijn toeren. De voorzitter van Deinze voelde zich bestolen van een thuisoverwinning, nadat scheidsrechter Staessens de 1-0 in het slot van de partij terecht had afgekeurd. Hij begaf zich samen met zijn dochter in de neutrale zone om de scheidsrechter op te wachten wanneer die het veld verliet. Waarop hij de scheidsrechter woedend toeriep dat hij hem “een lap op zijn muil” zou geven omdat Deinze “bestolen” werd. Het voetbalverslag citeert verder: “Jullie zijn een bende vette klootzakken”, “Ik zal eens op jullie muil komen kloppen”, “Maak maar weer een verslagske op”. Voetbal is emotie. En geld natuurlijk.