Bank Degroof Petercam komt in woelig vaarwater terecht

De Luxemburgse vestiging van Degroof Petercam

De private bankier Degroof Petercam vertoont ernstige operationele dysfuncties bij het opvolgen van de interne preventieve witwas procedures. Dat blijkt uit een doorlichting van de Nationale Bank. De grootste zakenbank van België die zich kenmerkt door een uiterste discretie komt daarmee in een negatieve perceptiestroom terecht. Die wordt mee gevoed door geruchten dat er een aandeelhouderswijziging op til is bij de bank. Degroof Petercam werkt niet enkel voor een belangrijk deel van de Rijkste Belgen. Ook onder meer de families de Spoelberch, Cigrang en Vanherpe zijn er aandeelhouder van. De bank beheert 55 miljard euro aan privé vermogens.

Degroof Petercam ontstond in 2015 uit de fusie van de zakenbank Degroof met de beursmakelaar en vermogensbeheerder Petercam. In die fusie waren hoge verwachtingen gesteld. Maar het ziet er niet naar uit dat die worden waargemaakt. Zo tonen zich weinig tot geen synergieën, de kostenstructuur blijft hoog. De fusie heeft er ook voor gezorgd dat Degroof Petercam zich inzake activiteiten nog breder is gaan opstellen, los van zijn corebusiness, zijnde het vermogensbeheer.



Eén van de keuzes van de bank is zich sterker te profileren in Vlaanderen waar het moet optornen tegen Bank Delen, een sterke speler op de markt van vermogensbeheer. Het uitblijven van groeicijfers maakt nu blijkbaar ook een aantal aandeelhouders zenuwachtig. Volgens persberichten zou minstens een klein deel van de bankaandelen te koop staan. Sommigen maken ook gewag van een volledige overname. De staatsbank Belfius zou geïnteresseerd zijn om op die manier zijn activiteiten te spreiden. Maar het is weinig waarschijnlijk dat de hoofdzakelijk Franstalige bank Degroof Petercam zich aangetrokken voelt tot een staatsbedrijf. Net als de meeste activiteiten van de bank is ook het juiste aandeelhouderschap van Degroof Petercam een goed bewaard geheim.