NIEUW – Emiel Lathouwers staat terug recht na verliesjaar van 29 miljoen euro

E. Lathouwers

De nu 74-jarige investeerder Emiel Lathouwers heeft het boekjaar van zijn holding SDM eind maart dit jaar afgesloten met een winst van 2,7 miljoen euro en meteen goed voor een dividend van 2,5 miljoen euro. Het vorige boekjaar incasseerde Lathouwers nog een verlies van 29 miljoen euro, hoofdzakelijk het gevolg van de ondergang van de modegroep FNG van Dieter Penninckx en van de groep Le Pain Quotidien. Lathouwers, de oprichter van de outdoorketen AS Adventure, was één van de eerste en meest trouwe investeerders in FNG dat vorig jaar over kop ging. Het zijn duidelijk geen makkelijke tijden voor Lathouwers. Met SDM is hij ook één van de investeerders in PQ Licensing, de holding boven de keten Le Pain Quotidien. Die boekte in 2019 een verlies van 99 miljoen euro. Voor FNG bedroeg het verlies dat jaar maar liefst 400 miljoen euro. Het vermogen van Lathouwers valt terug van 144 naar 115 miljoen euro.

Emiel Lathouwers opende in 1995 zijn eerste AS Adventurewinkel, specialist in outdoor recreatie. De keten groeide snel, onder meer met de overnames van het Britse Cotswold Outdoor en het Nederlandse Bever. In 2007, op zijn 60ste, verkocht Lathouwers 90% van zijn aandelen aan de Britse investeerdersgroep Lion Capital. Tot februari 2009 bleef hij CEO. Het herinvesteerde een deel van zijn vermogen in de holding boven Le Pain Quotidien, in durfkapitalist Vendis Capital en in 2011 in de Antwerpse kledinggroep FNG. Ook in het kapitaal van de Luxemburgse groep Droia, het biotechbedrijf actief in kankeronderzoek opgestart door zijn vriend Luc Verelst, is hij aanwezig.



De keten Le Pain Quotidien verslikte zich in zijn groeiambitie op de Britse en Amerikaanse markt. In de zomer van vorig jaar werd het bedrijf geherstructureerd en kwam het in handen van onder meer de familie de Spoelberch. De bestaande aandeelhouders die niet mee investeerden, waaronder Lathouwers, bleven achter met aandelen van een vennootschap die enkel nog schulden bezit. FNG ging dan weer ten onder aan de ongecontroleerde ambitie van hoofdaandeelhouder Dieter Penninck. De Belgische activiteiten, waaronder de ketens Brantano, Fred & Ginger en Etam, werden in faling gesteld. Het verlies van FNG in 2019 liep op tot 400 miljoen euro. Lathouwers controleerde indirect 8 % van de groep. Die poogt nu nog haar Scandinavisch internetbedrijf Ellos als enige activa overeind te houden.