VASTGOED – Familie Vanmoerkerke koopt met QRF Gentse toplocatie

(Foto: Google Street View)

Het beursgenoteerde vastgoedfonds QRF legt 21 miljoen euro op tafel voor de aankoop van het HEMA-gebouw op de Gentse Korenmarkt. Het complex van 12.000 vierkante meter, ook gekend als het ‘Sarmacomplex’, is één van de grootste en bekendste winkelcomplexen van Gent. De familie Vanmoerkerke, zijnde de kinderen van wijlen Mark Vanmoerkerke, controleert net geen 30 % van QRF. Ze kopen de site over van de groep Redevco, het vastgoedfonds van de Nederlands-Zwitserse familie Brenninkmeijer, de eigenaars van de groep C&A. Qrf kocht vorig jaar ook het voormalige gebouw van Fnac in de Veldstraat en is er begonnen aan een grote renovatie. ‘We zetten in op de stijgende aantrekking van Gent als een van de belangrijke centrumsteden van België’, aldus het bedrijf in een persbericht.

De winkels op Korenmarkt 1 zijn verhuurd aan onder meer HEMA, Casa, Hans Anders en C&A. De huidige huur bedraagt 1,36 miljoen euro per jaar. Qrf financiert de transactie via opnames van bestaande kredietlijnen. In Gent is het gebouw bekend als het ‘Sarmacomplex’ of nog de ‘Grand Bazar’. Het winkelcomplex werd 120 jaar geleden gebouwd. Lange tijd was er ook een hotel ‘Drei Schweitzer’ of ‘Trois Suisses’ gevestigd op de hoek. In 1946 brandde het ‘Sarmacomplex’ helemaal af. Sarma bleef wel open en de eigenaar wilde er op dat moment een nieuw gebouw neerpoten. Geen enkel concept was echter aanvaardbaar voor de dienst Monumentenzorg. Pas eind de jaren vijftig kreeg het complex nieuwe gevels in de stijl van Expo 58. Nog later werd het via Redevco opgekocht door de familie Brenninkmeijer die er ook een C&A filiaal in onderbracht.



De familie Vanmoerkerke heeft nu met QRF winkelpanden in handen in de ‘grote drie’ van het winkelhart van Gent: de Langemunt, de Veldstraat en de Korenmarkt. QRF was ook rond Kerstmis al actief in Leuven. Daar verkocht ze haar participatie van 30% in de joint venture voor de herontwikkeling van de site Bondgenotenlaan 58 te Leuven aan de projectontwikkelaar Dyls, de huidige meerderheidsaandeelhouder in de joint venture die in handen is van Yves Puttemans. Op 25 juni 2020 stapte Qrf in deze joint venture met Dyls voor de herontwikkeling van het onroerend goed naar 142 studentenresidenties en 4.100 m² commerciële ruimte. Na het doorlopen van een vergunningstraject en de opstart van de ruwbouwwerken, zal Qrf haar participatie overdragen aan Dyls. De overdracht zal ten laatste eind februari van dit jaar afgerond worden. Ten opzichte van het initiële investeringsbedrag wordt een nominale meerwaarde van 1,88 miljoen euro op de transactie gerealiseerd.