Verhofstadt, De Gucht en Daems: blauwe politici maken (rode) wijn

Guy Verhofstadt (links) bij een degustatie van zijn Italiaanse wijn (Foto: Jonas Lampens)

De gewezen Belgische premier en liberaal fractieleider in het Europees parlement Guy Verhofstadt maakt al sedert 2015 zijn eigen wijn op zijn landgoed in Umbrië. Maar de opbrengst daarvan was tot op vandaag voorbehouden voor intimi. Nu zijn wijn wat ouder is, gaat hij dit jaar de weg op van de iets bredere commercialisering. Voor het eerst zet hij 3.000 flessen Meone in de markt voor het brede publiek. Aan een prijs van 26,5 euro per fles is dat goed voor een omzet van 80.000 euro. De gewezen premier wil dat natuurlijk niet doen in de illegaliteit. Daarom schreef hij zich ook in in de Kruispuntbank van Ondernemingen als wijnhandelaar. Hij stapt daarmee in de voetsporen van zijn partijgenoten Karel De Gucht en Rik Daems, beiden eveneens herenboeren-wijnverbouwers.

De Meone wijn van Verhofstadt bestaat uit 70 % Sangiovese en 30 % Cabernet Franc. De wijn rijpt 16 maanden op vat, deels nieuw, deels gebruikt, en daarna nog enkele maanden op fles. Kenners stellen dat de wijn aroma’s bevat van cassis, braambessen, frambozen, viooltjes en lichte toetsen van vanille, kaneel, koffie en zwarte peper.



Blijkbaar is de wijn van Verhofstadt iets beter dan die van zijn collega Karel De Gucht, gewezen Europees commissaris. Op zijn (fiscaal omstreden) wijndomein in Gaiole in Chianti, deelgemeente San Vincenti, produceert die op jaarbasis 30.000 flessen La Macinaia. Die wijn bestaat uit 98% Sangiovese en 2% Merlot. Initieel zette De Gucht die in de markt voor meer dan 20 euro per fles, maar ondertussen is die prijs al gezakt tot om en bij 13 euro. Toch nog goed voor een jaarlijkse omzet van bijna 400.000 euro.

Toch kunnen beide top politici niet tippen aan hun partijgenoot Rik Daems. De wijngaard van de familie Daems is gelegen op de zuiderflanken van de Houwaartseberg in het Brabantse Hageland. De wijngaard werd al in 1973 aangeplant en kent een lange geschiedenis. Vader Jos Daems was één van de pioniers van de Belgische wijnbouw met zijn Hagelander. Ondertussen liet de liberale politicus het operationele beheer van zijn domein Vinobelga wel over aan Gerry Calders van de Petrushoeve, op de grens van Tielt en Molenbeek-Wersbeek. Daems had jaren geleden nog grote plannen. Hij wilde een wijngaard aanleggen op de zuidflank van de abdijsite van de Leuvense Keizersberg. Dat ging uiteindelijk niet door, omdat de Vlaams-Brabantse gouverneur Lode De Witte, de vroegere kabinetchef van socialistisch kopstuk Louis Tobback, het Leuvense gemeenteraadsbesluit daarover schrapte.

Rik Daems haalde de annalen van de geschiedenis nadat hij jaren terug in “De Laatste Show” zijn eigen Hagelander niet herkende tussen een aantal andere sprankelende wijnen en zijn eigen product kortweg omschreef als “bocht”.