Familie Vandeputte (olieslagerij) [624]

Vermogen € 28 150 000
Gekend als Vandeputte
Activiteit Olieslagerij
Inplanting Kortrijk
Huidige positie 624


In 1887 ging molenaar Gustave Vandeputte van start met het persen van olie uit lijnzaad. Hij deed dat in de Castertmolen in Rekkem, vlakbij de Franse grens. Lijnzaad bevat ongeveer 30 procent olie. Die lijnolie was toen vooral voor de verfproductie bestemd. Het restproduct, de lijnschilfers, wordt vandaag de dag nog steeds verwerkt in veevoederkoeken.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog was de persing van lijnzaad de enige activiteit van Vandeputte. Tot de sector van de zeepziederij op basis van lijnolie populair werd. In elk huishouden was de vertrouwde bruine of zwarte zeep aanwezig.

Als producent van de basisgrondstof besliste Vandeputte vertikaal te integreren en ook een zeepfabriek op te starten. De zeepproductie onder de merknaam Mousse de Lin werd bij Vandeputte in de jaren 60 de belangrijkste activiteit.

Jarenlang teerde Vandeputte op het succes van dat ene product. Vanaf het begin van de jaren 80 werd distributeur voor België en Luxemburg van de zeepmerken Le Petit Marseillais en de ontvlekkers van Dr. Beckman. Halfweg de jaren 80 begonnen de zogenaamde witte producten op te komen in de grootwarenhuisketens. Vandeputte volgde die tendens en ging produceren onder private label. Ook productaanbod werd verbreed met vloeibare onderhoudsproducten voor textiel en vloeren, afwasmiddelen en cosmetische producten. Deze strategische

keuzes, die leidden tot een exponentiële groei van de onderneming, gingen min of meer samen met de intrede van de jongste generatie in het familiebedrijf. Luc Vandeputte is de laboratoriumdeskundige, Christian heeft de financiële touwtjes in handen en Pierre is de commerciële man.

De expansie noopte Vandeputte ertoe in 1993 te verhuizen naar de nieuwe vestiging op een terrein van 3 hectare in het industriegebied van Moeskroen. In 1995 keerde Vandeputte terug naar de roots: het ging opnieuw lijnzaad persen. In Moeskroen werd gestart met een hypermoderne olieslagerij.Nu behoort Vandeputte tot de wereld topdrie.

Vandaag geldt lijnolie als basisgrondstof voor de productie van niet alleen verf en zeep, maar ook inkt, cosmetica, linoleum, mastiek, houtbehandelingsproducten.