Jo Robrechts [705]

Vermogen € 2 800 000
Gekend als Triamant
Activiteit Uitbouw van seniorenwoningen
Inplanting Turnhout
Huidige positie 705


Jozef Robrechts, Jo voor de vrienden, heeft een geschiedenis als seriële ondernemer en verdiende zijn sporen als manager bij Janssen Pharmaceutica. De Kempenaar was in de jaren tachtig een van de architecten van een strategisch toekomstplan om de economische activiteit in de Kempen aan te zwengelen. Nu is hij samen met zijn vennoot Dirk De Baets één van de steeds talrijker spelers in de vergrijzingseconomie. Robrechts en De Baets benadrukken dat ze in de eerste plaats van de wereld een betere plek willen maken. Ze willen met hun bedrijf Triamant weg van de klassieke antwoorden van de projectontwikkelaars en willen leefgemeenschappen creëren waarin 55-plussers een volwaardige plaats innemen binnen de micro-gemeenschap.

Triamant heeft in 2010 in het landelijke Velm, nabij Sint-Truiden, zijn eerste project gerealiseerd. Het onderwierp een kasteeldomein aan een prestigieuze verbouwing. Er is nu plaats voor 200 bewoners en er werden daarna nog eens 60 flats en 5 huizen bij gebouwd. Dat brengt de totale oppervlakte op 26.000 vierkante meter, goed voor 300 bewoners. De commercialisering gebeurt volgens de principes van de open buurt die Triamant 2.0 voor ogen heeft. “Daar is plaats voor een aantal gezinnen met kinderen”, zegt Robrechts in het blad Trends. “We willen ook enkele flats beschikbaar houden voor mensen met een handicap. En er zijn acht gasten-kamers. Dat zijn volwaardige hotelkamers, maar ze zijn voor allerlei beperkingen uitgerust. We merken dat we daarvoor een heel divers publiek aantrekken, van toekomstige bewoners die de sfeer willen opsnuiven tot Australische toeristen.”

Later volgden gelijkaardige projecten in het west-Vlaamse Geluwe in het Oost-Vlaamse Ronse en Zottegem. Het idee van een levende gastvrije buurt is niet nieuw. In Nederland en Duitsland bestaan ze al. Triamant wil dat idee van een gemengde buurt doortrekken. “We zijn er voor mensen in alle gezondheidsstadia”, zegt Robrechts. “Van sportieve, gezonde mensen, mensen met risicogedrag tot mensen die kwetsbaar of chronisch ziek zijn.” Triamant focust voor zijn bewoners veeleer op autonomie en vitaliteit dan op zorgfaciliteiten. Die zijn uiteraard wel beschikbaar als dat nodig is. “Autonomie betekent voor ons dat iemand de regie over zijn leven behoudt tot de laatste dag”, zegt Robrechts in Trends. “Vitaliteit draait dan weer om een gezonde levensstijl. We vertrekken eigenlijk vanuit zelfzorg. U hebt de touwtjes in handen. Uw vertrouwde netwerk wordt gestimuleerd om u niet los te laten. Vanaf het moment dat u beslist dat u meer zorg nodig hebt, zijn we er. U hoeft niet meer te verhuizen. Wij komen met de zorg naar u toe. Inclusief palliatieve zorg.”

Tot zover het goede nieuws. In 2023 werd bekend dat het financieel imperium van Robrechts instortte. Al in 2021 incasseerde zijn centrale Luxemburgse holding AAA Century Invest een verlies van 12 miljoen euro. Van de zes wooncentra werden er in de zomer van 2023 drie failliet verklaard. Om en bij 50 private obligatiehouders werden meegesleurd in de val van Robrechts. De man zelf noemt de coronacrisis als belangrijkste oorzaak van zijn moeilijkheden.