Familie Cordier [300]

Vermogen € 76 220 000
Gekend als Telindus
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Brugge
Tendens Neutraal
Huidige positie 300


John Cordier overleed op 22 januari 2002 aan een hartstilstand. Op dat moment revalideerde hij nog van een hersenbloeding die hij enkele maanden eerder had opgelopen. Hij werd 60 jaar. Zijn vermogen wordt nu verder beheerd door zijn weduwe en kinderen.

John Cordier is wat men een high tech ondernemer van de eerste generatie zou kunnen noemen. Begin de jaren ’80 gooide hij, die ooit begonnen is als marconist op zeeschepen, zich op de markt van de modems. Dat waren op dat moment nog instrumenten om u tegen te zeggen, zowel in omvang als in prijs. Cordier slaagde er in die beginperiode in mooie overheidscontracten af te sluiten, ondermeer met de toenmalige RTT (Regie van Telegraaf en Telefonie). Cordier gaf die eerste series modems de namen mee van zijn dochters. Maar eind de jaren ’80 werden modems gemeengoed die in massa werden aangemaakt door grote multinationals. Cordier en zijn bedrijf Telindus verlegden hun concentratie naar softwareontwikkeling en netwerken. Dat bleek geen goede beslissing, ook al omdat Cordier zelf zich in die periode meer en meer ging bezig houden met zijn hobby, het sponsoren van de voetbalploeg KV Mechelen. In 1988 laveerde Telindus aan de rand van het faillissement. Tot 1995 bleef het bedrijf op de sukkel en moest Cordier alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden. De enige die Cordier in die strijd trouw bleef, was de Gentse staalgroep Sidmar. Zij bleven ook in kwade dagen aandeelhouder van Telindus.

Maar in 1995 kwam de redding. Die luisterde naar de naam Mobistar. Samen met France Telecom bouwde Cordier Mobistar uit tot het tweede succesvolle gsm-netwerk in België. Op slag keerde het geluk voor Cordier en voor zijn nieuwe holding Telinfo. Vanaf 1997 keerde de groep opnieuw een dividend uit. Later kwam Telindus terecht bij de telecom operator Proximus.