Familie Etienne Orens [608]

Etienne Orens

Vermogen € 29 531 000
Gekend als PIT
Activiteit Aannemer
Inplanting Kapellen
Tendens Stijgend
Huidige positie 608


PIT (Professional Inovation Techniques) werd in 1988 opgericht door Etienne Orens als renovatiepoot van de Duitse bouwgroep Strabag AG. De bouwgroep had 70 procent van de aandelen in handen. Het bedrijf renoveerde sociale woningbouw-complexen en moderniseerde appartementen voor de diverse huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen. Later werd dit uitgebreid met gevelrenovaties, de restauratie van monumentale gebouwen en het uitvoeren van onderhoudswerken in de Antwerpse havenindustrie. Begin 2001 waren er een vijftigtal medewerkers actief binnen PIT. In datzelfde jaar gingen de diverse PIT bedrijven zelfstandig werken. Etienne Orens, de respectievelijk zaakvoerder en stichter van het bedrijf, nam de aandelen van het bedrijf over.

Twee jaar later werd Etienne Orens voor het eerst genoemd in wat bekend zou worden als het VISA-schandaal van de stad Antwerpen. Hierbij zouden een aantal ambtenaren met hun VISA-kaart ongeoorloofde uitgaven hebben gedaan. Zo heeft Eddy Den Hondt, de voormalige directeur van de Antwerpse politieschool Potva, de kosten van privéreisjes naar Barcelona en Valencia verhaald op de Potva. In 2008 werd hij veroordeeld tot een geldboete en een gevangenisstraf met uitstel. Den Hondt werd wel vrijgesproken voor het vermeende gesjoemel met zijn tankkaart en lesuren, alsook voor het verduisteren van restaurantkosten en andere uitgaven. Hij kocht ook twee schilderijen aan van stadsontvanger Roger Bekaert met geld van de politieschool. De laatste beklaagde was aannemer Etienne Orens, zaakvoerder PIT. Hij voerde gratis werken uit in de privéwoningen van Bekaert en Den Hondt in ruil voor hun goodwill en invloed. Zo kreeg zijn bedrijf werken toegewezen aan de stad en aan de gebouwen van de Potva. Hij werd schuldig bevonden aan actieve omkoping en het opstellen van valse facturen. In eerste aanleg had hij een jaar met uitstel en 7.500 euro boete gekregen. Het hof veroordeelde hem tot zeven maanden met uitstel.

Opmerkelijk was het pleidooi van strafpleiter Frank Van Leemput voor Orens. Advocaat Van Leemput vroeg de gunst van de opschorting voor de aannemer. In eerste aanleg kreeg de man een jaar cel met uitstel. Een veroordeling is voor een ondernemer een ramp, want dan moet hij zijn mandaat als bedrijfsleider neerleggen, met alle nadelige gevolgen voor de nv PIT en de arbeiders van het bedrijf. De advocaat suggereerde aan het hof de opschorting, maar dat kan juridisch niet gecombineerd worden met een boete. Meester Van Leemput zei daarop dat zijn cliënt als schulderkentenis 15.000 euro, evenveel als de boete in eerste aanleg, wou schenken aan de vzw Moeders voor Moeders. Het mocht niet baten. In 2008 werd PIT opgenomen in de groep Eiffage Benelux welke zelf deel uitmaakt van de Franse bouwgroep Eiffage.