Familie de Cartier de Marchienne [471]

Jean-Louis Cartier de Marchienne

Vermogen € 42 437 000
Gekend als Brepols en Cartamundi
Activiteit Drukkerijen
Inplanting Arendonk
Tendens Stijgend
Huidige positie 471


De familie de Cartier de Marchienne is onderdeel van een groot adellijke geslacht, afkomstig uit Luik. De familie was er actief in de staalindustrie en leverde verschillende burgemeesters van “de vurige stede”. Onze aandacht gaat naar baron Louis de Cartier de Marchienne, populair in de Kempen ook wel de “asbestbaron” genoemd.

De Cartier was de derde van de vijf kinderen van kolonel-vlieger Raoul de Cartier. Zijn broer Raoul de Cartier werd als verzetslid in 1944 op 20-jarige leeftijd door de Duitsers terechtgesteld. Zijn oudere broer Baron Paul-Ernest de Cartier ging in het verzet. Louis probeerde Engeland te bereiken. Hij werd echter onderweg gearresteerd en in het concentratiekamp Sachsenhausen opgesloten. Nadien kwam hij in een werkkamp terecht in Polen. Hij slaagde erin te ontsnappen en sloot zich aan bij het Rode Leger, waar hij het tot luitenant bracht. Na de overwinning ondervond hij enige moeilijkheden om zich vrij te maken, maar in de loop van 1945 was hij weer in België.

In 1950 trouwde de Cartier met Viviane Emsens, telg uit de gelijknamige industriële familie. Het echtpaar vestigde zich op een domein van 200 hectare, de Lusthoven, in Arendonk. Door zijn huwelijk was meteen de professionele weg van de Cartier uitgestippeld. Hij werd actief in de multinational Eternit, waar de familie Emsens de referentieaandeelhouder was. Van 1966 tot 1978 was hij afgevaardigd bestuurder en van 1978 tot 1986 was hij voorzitter van Eternit.

Tegelijk was Louis de Cartier ook actief in het bestuur van de uitgeverij Brepols in Turnhout en van kaartenproducent Carta Mundi, waar de familie de Cartier nog steeds voor 50 procent aandeelhouder is.

De familie de Cartier incasseerde ook enkele klappen. Wanneer baron Louis in 1996 Brepols overgaf in handen van zijn twee zonen Emile en Jean- Louis, volgde zeven jaar later het faillissement van een groot deel van Brepols. Midden jaren 90 was er ook de zware brand op het domein waarbij een vijftal kinderen het leven lieten. Ze verbleven er, omdat de familie de Cartier een ponykamp organiseerde.

In Italië werd Louis de Cartier voor de rechtbank gedaagd als verantwoordelijke voor de verwerking van kankerverwekkend asbest in Eternit-producten. Het belangrijkste proces begon in 2009 in Italië en leidde tot een uitspraak waarbij Louis de Cartier op 11 februari 2012, op 90-jarige leeftijd, samen met de andere hoofdvennoot, de Zwitser Stephan Schmidheiny (65 jaar), door de rechtbank in Turijn tot zestien jaar gevangenis werd veroordeeld. Louis de Cartier overleed kort voor de uitspraak in beroep er kwam.