De familie Goetz [467]

Vermogen € 42 990 000
Gekend als Tony Goetz
Activiteit Goudraffinaderij
Inplanting Antwerpen
Huidige positie 467


Tony Goetz begint zijn carrière als diamantbewerker in 1962 en schakelt een paar jaar later over op de diamanthandel. In volle diamantcrisis wordt in 1984 de NV Tony Goetz & zonen opgericht in de diamantbuurt te Antwerpen. Het bedrijf legt zich toe op het aankopen van oud goud en trading in goud. Een jaar later volgt Tony Goetz een opleiding van handelsessayeur in Parijs om zicht te krijgen op het analyseren van goud. Kort daarop richt hij een labo in waardoor de goudanalyses in eigen huis kunnen gebeuren. Een smelterij en zuiveringsinstallatie voor goud en zilver volgt snel.

In 1987 wordt er in Afrika (Burundi) voor het eerst rechtstreeks goud gekocht; dit leidt tot de oprichting van een moderne fabriek in Bujumbura in 1993. Tony Goetz bouwt er drie bedrijven uit. Het eerste, Affimet voor de raffinage van goud. Het tweede, de luchtvaartmaatschappij City Connection Airlines en als derde, de ABC Bank, een offshorebank die in de zomer van 2000 werd gesloten. Begin 1997 werd er door de buurlanden van Burundi een regionaal embargo afgekondigd, waarna het bedrijf haar activiteiten verlegde naar Goma. Daar werd nog twee jaar gewerkt.

In 2001 draagt Tony Goetz de firma volledig over aan zijn zonen Alain en Sylvain Goetz. In 2002 wordt een pand aangekocht in de Jacob Jacobsstraat, vlakbij het Centraal Station van Antwerpen; alle activiteiten worden hier gecentraliseerd: aankopen, smelten, analyseren en zuiveren van de metalen.

In 2017 wordt Alain Goetz eigenaar van het bedrijf AGR in Oeganda. AGR staat voor African Gold Refinery. Het is de tweede grootste goudsmelterij en raffinaderij in de zogenaamde sub-Sahara, het hele Afrikaanse continent onder de Sahara woestijn. Maar Alain Goetz komt meer en meer in opspraak. De man geniet de volle steun van de Oegandese president Yoweri Museveni. Maar tegelijkertijd komt hij in botsing met de broer van de president; generaal Caleb Akandwanaho aka Salim Saleh, en Richard Kaijuka; een adviseur van de president. Daar bovenop komen nu een aantal rapporten van NGO’s. Alain Goetz, die in Dubai woont, knipt ondertussen formeel alle banden door met zijn broer Sylvain die in Antwerpen de familiale goudsmelterij Tony Goetz leidt. Maar volgens informatie uit Lux Leaks is het Antwerps bedrijf in handen van de Luxemburgse holding Argor International, zelf in 2006 opgericht door een Panamese stichting. Die droeg de opmerkelijke naam ‘Flanders Foundation’. De meest recente publicaties leren dat Alain Goetz nog steeds bestuurder is van Argor International.

Tony Goetz heeft de laatste jaren in Antwerpen fors geïnvesteerd in nieuwe installaties, een nieuwe smelterij met een productiecapaciteit van 85 ton zuiver goud per jaar, een volledig PLC-gestuurde affinageafdeling met hoogwaardige water- en luchtzuiveringsinstallaties en één van de modernste analyselaboratoria van de industrie voor goud, zilver, PGM’s (palladium, platina, iridium, ruthenium en rhodium). De belangrijkste klanten van Tony Goetz zijn: juweliers en goudsmeden, juwelenfabrikanten, wisselagenten, goudexporteurs en traders, mijnbouwbedrijven, alsook munthandelaars, recuperatiebedrijven, goudfondsen, particuliere en professionele beleggers en commerciële banken.

Begin 2020 viel dan een nieuwe splinterbom in het bestaan van de broers Goetz. In de periode 2010-2011 smolten en kochten de broers Goetz zogenaamd “particulier oud goud” op ter waarde van 1 miljard euro. Ze betaalden die aankopen cash aan juweliers maar ook aan criminelen. In beide gevallen ging het om witwassen van respectievelijk zwart en crimineel geld. Voor de rechtbank stelden beide broers dat het ging om zogenaamd “oud goud” wat buiten de witwaswetgeving valt. De rechtbank lachte die argumentatie echter weg en veroordeelde beiden tot 18 maanden cel met uitstel. Drie miljoen euro werd verbeurd verklaard. Beide broers houden ondanks de veroordeling hun onschuld staande.