NIEUW – Kinderen van dr. Paul Janssen keren zichzelf 10 miljoen euro uit

Dora Arts met haar pre-Colombiaanse kunst waarmee ze ook de successierechten van haar familie betaalde na het overlijden van haar echtgenoot dr. Paul Janssen. (Foto: Belga Images)

Q.R.S is de weinig voorspelbare naam van de patrimoniumholding van Theodora, Dora voor de vrienden, Arts en haar echtgenoot wijlen dr. Paul Janssen. Die laatste is vooral bekend als oprichter en bezieler van het Kempense farmabedrijf dat zijn naam draagt. In 1961 fuseerde Paul Janssen zijn jonge bedrijf met de Amerikaanse gigant Johnson & Johnson. De dokter hield er een fors pakket aandelen Johnson & Johnson aan over. Het vormde de basis van zijn vermogen dat wij op 108 miljoen euro hebben vastgelegd. Paul Janssen overleed in 2003. Zijn echtgenote betaalde 7,7 miljoen euro aan successierechten door een schenking in natura van pre-colombiaanse kunst. Het echtpaar had vijf kinderen. Die zijn nu de begunstigde wanneer de holding Q.R.S 10 miljoen euro aan kapitaal uitkeert.

In 2019 werd de raad van bestuur van Q.R.S grondig aangepast. Dora Arts stapte op als bestuurder, net als Dominique Moorkens, gekend van de groep Alcopa. De vijf kinderen van het echtpaar Janssen-Arts krijgen in de raad van bestuur het gezelschap van twee onafhankelijke bestuurders: Ludwig Criel en Eric Verbeeck. Beiden zijn onder meer vertrouwelingen van Christian Van Thillo. Criel bekleedt een 20-tal bestuurdersmandaten. Tot begin dit jaar was hij voorzitter van Bank Degroof, de vermogensbank waar alle grote Belgische dossiers ofwel passeren ofwel besproken worden. Hij is verder voorzitter van Medialaan, de holding van Van Thillo boven de commerciële radio- en tv groep met onder meer VTM en Q Music. De Antwerpse projectontwikkelaar Verbeeck is één van de mentors die Van Thillo inwijdde in het zakenleven.



Het huwelijk van Paul Janssen en de tien jaar jongere Dora Arts liep niet altijd over rozen. “Ik heb altijd met een dubbel gevoel gezeten.”, zo vertelde ze daarover in 2007. “Aan de ene kant was ik er trots op dat Paul de grootste farmacoloog van de twintigste eeuw was, maar aan de andere kant nam die passie hem volledig in beslag. Ik leefde met een man, maar ik heb eigenlijk nooit een man gehad.” Maar ze relativeert dat ook zelf. “Stel je voor dat ik had geëist: ‘Nu moet je meer met je gezin bezig zijn’. Dat zou misschien een ramp zijn geweest voor de mensheid. Voor Paul zelf ook, want zijn grootste geluk was in zijn labo baanbrekende medicatie te ontdekken. Hij kon niet anders, ik mocht hem dat niet kwalijk nemen. Het geheim van ons huwelijk was dat we mekaar vrij lieten. Ik liet Paul met zijn scheikundige formules, hij gaf me de gelegenheid om te reizen en kunst te verzamelen. He was busy, I was busy. In goede en in kwade dagen.”