NIEUW – Michiel Deturck structureert familiaal vermogen (en neemt met Vendis Skins over)

Michiel Deturck (Foto: Vendis)

De 59-jarige investeringsmanager Michiel Deturck heeft de private stichting AVDD opgericht. Die heeft tot doel het familiaal vermogen van zijn gezin te structureren. Hij leidt de stichting, bij zijn vooroverlijden neemt zijn echtgenote de leiding over. Hun kinderen worden bestuurder vanaf het moment dat het oudste kind 30 jaar is. Het bestuur blijft dan wel in handen van een onafhankelijke bestuurder. Zijn ze 40 dan krijgen ze het volledig bestuur en stapt de onafhankelijke bestuurder, benoemd door Michiel Deturck, op. Deturck is één van drie oprichters van het venture capital fonds Vendis dat zich toelegt op investeringen in distributiebedrijven. Recent maakte het fonds bekend dat ze de meerderheid kochten van de Nederlandse groep Skins Cosmetics.

Michiel Deturck, Willem Van Aelten en Cedric Olbrechts gingen in 2011 van start met Vendis. Het drietal werkte op dat moment voor de groep Mitiska van Luc Geuten. Die laatste haalde Mitiska weg van de beurs en maakte er een familiebedrijf van. Daarop besloten de drie hun eigen weg te gaan. In die startfase verzamelden ze 111 miljoen euro, geld dat werd geïnvesteerd door onder meer Luc Geuten zelf, de familie Colruyt, Emiel Lathouwers, ex-eigenaar van AS Adventure, Jacques Hayez (ex-CEO Cassis/Paprika), Rudi Mariën (ex-Innogenetics), leden van de families De Pret (AB InBev) en Vaxelaire (ex-GIB). Vendis legde zich toe op participaties in de sector van de retail en consumerbrands, met een focus op België, Nederland en Frankrijk.



Ondertussen zijn ze toe aan hun derde fonds, goed voor 300 miljoen euro. Dat derde fonds kocht recent de meerderheid van de aandelen van het Nederlandse bedrijf Skins Cosmetics, een Nederlandse keten die parfums en huidverzorgingsartikelen verkoopt. Skins Cosmetics verkoopt 150 nichemerken van luxeparfums en huidverzorgingsartikelen. De keten werd in 2000 opgestart en beheert vandaag 20 winkels in Nederland, Zuid-Afrika en België. Een deel van de winkels is in eigen beheer, een deel wordt uitgebaat door franchisenemers. Vorig jaar was de keten met 200 medewerkers goed voor ruim 40 miljoen euro omzet. Voor Vendis is het de negende investering vanuit het derde fonds Vendis III. Dat fonds haalde drie jaar geleden 300 miljoen euro op bij investeerders en richtte zich de voorbije maanden vooral op de Duitse markt. Eind vorig jaar stapte het in BitterLiebe, een verkoper van bittere gezondheidssupplementen. Normaal investeert Vendis per project 20 tot 30 miljoen euro.