Paprika & Cassis: de minder goede papieren van Luc Geuten en Jacques Hayez

Jacques Hayez (Foto: Belga Images)

De kledingdistributeur Paprika & Cassis heeft bescherming gezocht tegen zijn schuldeisers. De keten, goed voor 140 winkels waarvan de helft in België en de andere helft in onze buurlanden, werkt aan een schuldherschikking. Vorig jaar boekte Misohama, de holding boven de groep, 29,5 miljoen euro verlies weg door haar kapitaal te verlagen van 50 naar 20 miljoen euro. Misohama is in handen van Luc Geuten en Jacques Hayez, twee oudgedienden in de distributiesector. Misohama kon al eerder rekenen op leningen verstrekt door de Waalse overheid maar vorig jaar stapte die ook voor 10 miljoen euro in het kapitaal van de groep. In het voorbije boekjaar dat afliep op 31 januari 2023 boekte de groep een omzet van 87 miljoen euro met een netto verlies van 7 miljoen euro. Dat verlies was even groot als het jaar daarvoor. Cijfers voor heel 2023 zijn nog niet bekend. Paprika & Cassis legt zich onder meer toe op dames met iets grotere maten.

De winkels van Paprika & Cassis staan voor 45 miljoen euro omzet in België, 20 miljoen in Nederland, 10 miljoen in Frankrijk en 6 miljoen in Duitsland. De procedure voor schuldherschikking werd in stilte opgestart zonder de vakbonden in België daarvan te verwittigen. Die kregen het nieuws tot hun ergernis te horen via hun collega’s in Frankrijk. De directie probeert de gemoederen te temperen door te stellen dat de herschikking van de schulden geen impact zal hebben op de werking van de groep. Toch overheerst de verrassing, ook al na de instap van de Waalse overheid vorig jaar. Revisor EY maakte al voorbehoud bij de jaarrekening van de groep die 400 mensen te werk stelt.



Beide aandeelhouders van Paprika & Cassis zijn gepokt en gemazeld in de distributie. Jacques Hayes is de oprichter van Cassis. Hij investeerde eerder al in de nieuwe groep Medi-Market. Samen met een aantal partners richtte hij in 2022 de nieuwe holding Neybor Group op. Dat bedrijf is gespecialiseerd in coliving, de verhuur van gemeubelde kamers in Brussel met als doelgroep millennials en expats. Hayez controleert samen met Michel Vandenkerckhove, de vroegere gedelegeerd bestuurder van Capital and Finance, 75 % van Neybor. Luc Geuten van zijn kant maakte carrière met investeringen in de distributiebedrijven Carpetland, de elektroketen Vanden Borre, de schoenenverkoper Brantano en interieurbedrijf Heytens. Nog later kwam daar AS Adventure bij en tegelverkoper Ceramega. Telkens ging het om bestaande bedrijven waar de oorspronkelijke stichters aan het roer bleven staan maar waar ze op zoek waren naar bijkomende ondersteuning, financieel of logistiek. Momenteel staat de groep voor een portefeuille van 94 eigendommen met ruim 1 miljoen vierkante meter verhuurbare oppervlakte in tien Europese landen. In 2022 verkocht zijn investeringsfonds in commercieel vastgoed Mitiska Reim 25 retailparken in Roemenië aan de Britse LCP Group afgerond voor een bedrag van 219 miljoen euro. Deze verkoop was een van de grootste retailvastgoedtransacties in Roemenië op dat moment en verdubbelde ruimschoots de oorspronkelijke investering over een gemiddelde periode van vijf jaar voor beleggers in de 2 Mitiska-fondsen die eigenaar waren van de activa.