NIEUW – Overnamedrift duwt Yvan Vindevogel in de rode cijfers (en hij gaat een beetje offshore)

Yvan Vindevogel

De holding Vision Healthcare, specialist in niet-voorgeschreven geneesmiddelen, gezondheidsproducten en cosmetica, kon zijn groepsomzet vorig jaar fors optrekken van 70 naar 106 miljoen euro. De cash flow steeg van 5,5 naar 13 miljoen euro. Maar financiële kosten en vooral afschrijvingen van goodwill op overgenomen bedrijven laten de groep eindigen met een netto verlies van net geen 7 miljoen euro. Maar op zich mag dat geen probleem zijn. De drijvende kracht achter Vision Healthcare, Yvan Vindevogel, trok belangrijke nieuwe financiële partners aan om mee dat risico te dragen. Vindevogel wil Vision Healtcare uitbouwen tot een groep van Europese omvang. Met zijn eigen persoonlijke holding Damier parkeerde hij ondertussen 11 miljoen euro in Malta.

Yvan Vindevogel was de man die destijds Omega Pharma opbouwde om het later in handen te laten van zijn vennoot Marc Coucke. Ondertussen werkt Vindevogel aan een nieuwe ambitie. Hij zoekt en vond financiële partners die hem moeten toelaten Vision Healtcare uit te bouwen tot een farma- en cosmeticagroep en een online platform van Europese omvang. In 2019 kon hij het kapitaal van Vision Healtcare optrekken met 51 miljoen euro onder meer door de inbreng van het durfkapitaalfonds Creafund, de familie Jan De Clerck en de familie Claeys, gekend van Cennini. En dat was slechts een opstapje naar het betere werk. Dit jaar werd bekend dat de miljardair Filip Balcaen en het Amerikaanse investeringsfonds Avista mee investeren in het project dat Vindevogel zelf ‘Constellation’ of ‘sterrenbeeld’ noemt. Dat moet mee de weg openen voor de ambitieuze Vindevogel naar de Amerikaanse markt. In de operatie wordt Vision Healthcare gewaardeerd op 305 miljoen euro. Avista controleert de helft van de nieuwe groep. Vindevogel is goed voor de helft van de overige aandelen.



De jongste overname door Vindevogel is het Mechelse bedrijf Mylène, bekend van de homeparty’s met verzorgings- en cosmeticaproducten. Bij dergelijke overname betaalt de overnemer soms een prijs die hoger ligt dan de boekhoudkundige waarde van dat overgenomen bedrijf. Die meerwaarde wordt dan gecatalogeerd als ‘goodwill’. Die goodwill moet worden afgeschreven en drukt de winstcijfers van de overnemer. ‘Dat is een boekhoudkundig gegeven, dat los staat van de werkelijkheid.’ hoor je dan soms bij de overnemer. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ooit betaalde hij wel dat bedrag voor de overname. Dat waren harde centen op tafel. Maar het is juist, dat bedrag staat los van de werking van het overgenomen bedrijf en van de cash die dat bedrijf opbrengt. Het is een logische stap om financiers te vinden die bereid zijn om mee het risico van die goodwill te dragen. En het is precies dat wat Vindevogel heeft gedaan. Het wordt dus boeiend om te zien hoe de groep zich de komende jaren ontwikkelt.

Zelf bewandelt Vindevogel zijn eigen pad. Met zijn eigen holding Damier, goed voor een eigen vermogen van 96 miljoen euro, richtte hij vorig jaar de Maltese holding Damier Limited op. Die werd ondertussen gekapitaliseerd met 11 miljoen euro. Damier Limited is gevestigd in Malta op 40, Villa Fairholme, Sir Augustus Bartolo Street, Ta’ Xbiex, een populair adres dat veelvuldig voorkomt in de Malta Papers, het internationaal journalistiek onderzoek naar offshore financiering.