NIEUW – Paul Thiers verankert familiaal vermogen in private stichting

Paul Thiers met zijn zoon Paul jr. (Foto: ThinkCapital)

De West-Vlaamse ondernemer-investeerder Paul Thiers heeft de private stichting FPT opgericht. Die afkorting staat voor Fabienne en Paul Thiers. De stichting verankert het vermogen van het gezin Thiers. Het echtpaar heeft één zoon Paul jr. De stichting moet de aandelen die de familie aanhoudt certifiëren en bewaren. Paul Thiers richtte eerder al Think.Capital op dat fungeert als family office en dat de investeringen stroomlijnt. Ze doet dat in N.E.S.T, het hoofdkwartier van de familie gevestigd in het Oost-Vlaamse Eke en meteen ook de thuisbasis van de kunstcollectie die Thiers uitbouwde. Het familiaal vermogen van de familie Thiers gaat voor een stuk terug op Polydor Thiers, vader van Paul Thiers, die mee aan de basis lag van het vloerbedekkingsbedrijf Unilin dat in 2005 voor 2,2 miljard euro werd verkocht aan het Amerikaanse Mohawk. Een herberekening brengt het vermogen van Paul Thiers op 90 miljoen euro.

Paul Thiers was één van de ceo’s van de internationale houtgroep Unilin, gekend als creator van het succesproduct Quick Step. Unilin zorgde in 2005 voor algemene verbazing toen het voor maar liefst 2,2 miljard euro verkocht werd aan de Amerikaanse groep Mohawk, na een opbod waaraan de grootste financiële fondsen in de wereld deelnamen. Unilin, als een coöperatieve opgericht in de jaren zestig door West-Vlamingen die toen actief waren in de vlassector, had talrijke aandeelhouders. De familie Thiers hoorde daarbij. Ze lag mee aan de basis van het houtverwerkend bedrijf Tipavan dat later werd overgenomen door Unilin. In ruil kregen de Thiersen Unilin-aandelen. Paul Thiers profileerde zich als herinvesteerder. Zijn neef Bernard bleef aan boord als topmanager van Unilin waar hij eerder dit jaar op pensioen vertrok.



Paul Thiers zelf komt nog meest in het nieuws als investeerder achter de Waregemse projectontwikkelaar ION. Als netwerker staat hij mee in voor de financiering van de projecten van het bedrijf. ION werd in 2011 opgericht door Kristof Vanfleteren, co-CEO Davy Demuynck en Thiers. De groep ontwikkelde sinds haar oprichting al ruim 235.000 vierkante meter en voerde 148 projecten uit in de Benelux. De lopende projecten moeten volgens ION samen goed zijn voor een marktwaarde van 3,35 miljard euro. ION financierde zijn snelle groei grotendeels met geld van rijke Vlaamse zakenlui. In 2015 haalde zijn Premier Development Fund (PDF), dat intussen uitgeïnvesteerd is, 30 miljoen euro op bij een aantal vermogende families. In 2020 was het tweede fonds PDF2 goed voor 123 miljoen euro. Tot de bekende investeerders behoren, naast ION-voorzitter Paul Thiers zelf, de hr-onderneemster Conny Vandendriessche, de Nederlandse erotiekfamilie Cok (Pabo) en de distributeur Jan Ollevier (X2O, Exterioo en Juntoo). Eerder dit jaar richtte het bedrijf samen met de Franse durfkapitaalinvesteerder Omnes Capital een nieuw fonds voor vastgoedontwikkeling op van 35 miljoen euro.

Eerder stapte Thiers al in de durfinvesteerder Pentahold samen met de co-investeerders, Filiep Balcaen, Edmond Müller, Marc Saverys en Philippe Vlerick. In 2022 boekte die nog een opmerkelijk succes met de verkoop van het normeringsbedrijf GXP Invest aan de Nederlandse Normex groep, goed voor een meerwaarde van 30 miljoen euro. Pentahold keerde toen een dividend uit van net geen 40 miljoen euro aan zijn investeerders. Paul Thiers controleert 18 % van Pentahold. In de private stichting FPT houdt hij de touwtjes stevig in eigen hand. Een opmerkelijk detail daarbij is onder meer dat het prof. dr. Mathieu Vandenbulcke is, diensthoofd ouderenpsychiatrie in het UZ Leuven, of het opvolgend diensthoofd ouderenpsychiatrie in het UZ Leuven, die moet oordelen of een bestuurder niet meer bekwaam is de private stichting te besturen.