Zestien bedrijfsleiders vragen in een open brief duidelijkheid van de federale regering over de toekomst van de horeca. Volgens de CEO’s, die allen actief zijn als toeleverancier aan de horeca, is hun sector de enige die valt onder het gehanteerde motto “alles of niets”. Andere sectoren krijgen de kans onder bepaalde omstandigheden te herstarten, bij de horeca moet het alles of niets zijn, dus is het niets. De zestien willen duidelijkheid over het herstarten van de sector op 1 mei, ze willen de kans om op 1 april de terrassen te heropenen en ze willen een stappenplan met veilige omstandigheden uitwerken. Onder de zestien ondertekenaars van de open brief ook een aantal exponenten uit onze ranglijst: Annick Van Overstraeten, CEO van de keten Pain Quotidien, in handen van de AB Inbev familie de Spoelberch, Michel Moortgat van de brouwerij Duvel Moortgat, Marc du Bois, eigenaar van de watergroep Spa, Michel Delbaere van de groentenverwerker Crops en Guido Vanherpe van de industriële bakkerij Lorraine Bakery.
Meer dan 61.000 ondernemers en 140.000 werknemers zijn getroffen door de sluiting van de horeca die nu al 194 dagen duurt. Volgens Horeca Vlaanderen bedraagt het verlies voor de sector 3 miljard euro. Voor de voedingsbedrijven die toeleveren wordt het inkomensverlies geschat op 1,5 miljard euro. De zestien CEO’s uit die laatste groep willen dat de regering op 26 maart knopen doorhakt. Andere sectoren kunnen al dan niet gedeeltelijk heropstarten, maar bij de horeca kan dat blijkbaar niet. De ondertekenaars zijn er van overtuigd dat wanneer de lente komt de mensen zelf hun buiten feestjes zullen organiseren. Dat kan je dus beter kanaliseren via de gedeeltelijk heropende horeca. De vaccins rukken op, de sneltesten raken ingeburgerd. De wereld verandert, zeggen de CEO’s, liever in veiligheid werken en vooruitgaan dan in veiligheid stilstaan.