Olivier Somers staat terug recht na voetbalperikelen

Olivier Somers (Foto: Belga Images)

De Brusselse rechtbank heeft de schorsingen vernietigd die het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) in 2019 oplegde in het onderzoek naar matchfixing in de degradatiewedstrijd KV Mechelen vs Waasland-Beveren. De rechtbank stelt dat het bondsparket van de voetbalbond over de hele lijn onzorgvuldig is geweest. Eén van de zes veroordeelden was Olivier Somers, de ondernemer die samen met Dieter Penninckx begin 2018 voor meerderheid eigenaar was geworden van KV Mechelen. Somers werd meest geviseerd in het onderzoek en verdween 19 dagen in de cel in voorarrest. Het BAS schorste hem voor 10 jaar. Die schorsing werd nu dus ongedaan gemaakt. Maar Somers is niet van plan terug te keren naar het voetbal. Hij staat terug recht als ondernemer, overtuigd van zijn onschuld in het voetbaldossier. Somers wil zijn plaats terug innemen, als investeerder, in vastgoed en in bedrijven.

Het onderzoek naar matchfixing wordt gedomineerd door spelersmakelaar Dejan Veljkovic. Die organiseerde de omkoping en is nu als spijtoptant meewerkende kroongetuige van het parket. Dat strafrechtelijk onderzoek is afgerond en moet binnenkort voor de raadkamer komen. Olivier Somers was en is overtuigd van zijn onschuld, nu nog meer nadat hij het dossier heeft kunnen inkijken. Maar daar heeft hij niet op gewacht om zijn zakelijke activiteiten terug op te nemen.



In mei 2020 werd het Mechels digitaal communicatiebureau Springbok overgenomen door het management met financiële steun van de durfkapitalist Indufin van de familie Van Waeyenberge. Springbok was voor meerderheid in handen van Olivier Somers. De overname, die werd begeleid door PwC, werd succesvol afgerond. Eén jaar later werd miljardair Filip Balcaen minderheidsaandeelhouder in PIA, of voluit ‘Partners in accountancy’, een groep van 15 onafhankelijk accountancy kantoren verspreid over Vlaanderen. De operatie kaderde in de consolidatiebeweging die zich voltrok over de accountancy sector. Olivier Somers was minderheidsaandeelhouder in een kantoor dat op ging in PIA, een belang dat hij heeft verkocht. 

Somers concentreert zich nu zich opnieuw op cash management en prospectie van zakelijke investeringen. De nadruk ligt daarbij momenteel op vastgoed. Eens het voetbaldossier uitgeklaard is, wil hij zelf terug actiever een hands-on investeringsbeleid voeren. Centraal daarbij staat zijn holding Monus. Die werd opgericht nadat Somers in 2017 zijn eerste bedrijf Gemaco, specialist in relatiegeschenken, had verkocht aan een Duitse groep. In augustus dit jaar richtte Monus via splitsing de vastgoedvennootschap Elanji op, genoemd naar de drie dochters van Somers. Die staat voor een kapitaal van 5,5 miljoen euro.