KOLOM – Robespierre – Het regent in Kourou!

Robespierre – Het regent in Kourou!Het regent in Kourou ! Gehoord op Radio1. En dat moet kloppen, want Koen Wauters was en is er ter plaatse om dat na te gaan. Neen, niet Koen Wauters die zingt over de liefde van jonge meisjes, Koen Wauters de wetenschapsjournalist van de VRT die we kennen van de corona crisis. Wanneer er weer eens verontrustende cijfers bekend werden gemaakt over corona en Marc Van Ranst verkeerdelijk in zijn agenda een dag verlof had geplaatst, mocht of moest Koen Wauters in de studio commentaar komen geven. Niet dat hij veel te vertellen had. Wanneer bij de VRT de ene journalist de andere journalist interviewt op het scherm is er een nieuw dieptepunt bereikt in de journalistiek van de openbare omroep.

In Kourou is er dus geen corona, tenzij Koen Wauters dat gemist heeft. Dat zou kunnen. Koen Wauters heeft zichzelf immers opgesloten in het lanceercentrum van het Europees ruimtevaartagentschap ESA in Kourou. Waar het dus regent. En bliksemt. Dus gehoord op de radio. Gevolg, de Europese ruimtesonde Juice, what’s in a name, moet 24 uur later naar Jupiter vertrekken dan gepland. Zo ook Koen Wauters dus, Hij stuurde al een sms naar zijn vriendin om dat te melden. Want die luistert niet naar Radio 1. Ze hoort Koen Wauters al genoeg thuis. Over corona en ander vervelend wetenschappelijk nieuws.

Wat kan zo een mens nu nog aan toegevoegde waarde brengen, daar in Kourou, denk je dan. Niets dus. Het regent in Kourou. Dat kan je ook in Brussel op alle mogelijke digitale manieren vernemen. De toegevoegde waarde van Koen Wauters in Kourou? “Koen Wauters toont wat er misliep: ‘Plots sprong hier een rood controlelampje aan.’” zo leert de website VRT Nieuws. Alstublieft. Een rood controlelampje. Geconstateerd door Koen Wauters. In Kourou.

Hebben wij dat betaald met belastinggeld? vraag je je dan af. En wat blijkt in diezelfde radio reportage ! Neen dus ! Koen Wauters is meegevlogen met koning Filip ! Die is ook in Kourou. Waar het regent. Samen met zijn zoon Gabriël, genoemd naar de aartsengel die geboortes aankondigt. Geen idee of hij dat in Kourou gaat doen. Dat weet Koen Wauters ook niet. Wauters weet wel dat koning Filip zaterdag terug naar België moet. En Wauters dus ook. Vanwege de verjaardag van de koning, weet Wauters. Wanneer het blijft regenen, mist de koning dus de lancering van Juice. En misschien ook van zijn vliegtuig. Wanneer het bliksemt. Maar dat kon Koen Wauters niet voorspellen.

Ondertussen werkte zijn VRT collega wetenschapsjournalist Jan De Maeseneer in Brussel aan een gedegen stuk informatie over Juice. Dat artikel is nu te lezen op VRT Nieuws. Zo gaat dat bij de VRT waar professionele collegialiteit hoogtij viert. En wat staat daar in? Dat Juice op Jupiter gaat zoeken naar wat verborgen ligt in de diepe oceanen van vloeibaar, zout water op de planeet. Dat zijn immers kanshebbers op buitenaards leven. Wij stellen voor dat Koen Wauters de volgende keer gewoon meevliegt naar Jupiter om zelf vast te stellen of het er regent of niet. Die reis naar Jupiter duurt wel vijf jaar. Dan moet hij dus eerst zijn vriendin verwittigen.