Robespierre – Bestorm de banken !

Wie al eens op een roetsjbaan van sentimenten wil zitten, moet kijken naar het VTM Nieuws. Dan zie je eerst die politieke journalist Karel Lattrez, de man die altijd letterlijk wat neerkijkt op zijn publiek, alsof hij de keizer van Rome is. Waarschijnlijk staat hij op een lege bierbak om wat vogelperspectief te creëren. Die wordt dan onmiddellijk gevolgd door de liberale minister van Justitie Vincent van Quickenborne. Die lijkt dan weer meer en meer op een marktkramer die er in slaagt alles te verkopen, onder het gekende motto: “Zijn de mensen bedrogen, ze hebben er toch plezier aan gehad.” Inzet vormt dan weer Sammy Madhi, de voorzitter van CD&V die opkomt voor Nathan Vandergunst, de jongeman uit Blankenberge die eind deze maand 24 jaar wordt en eigenaar is van de commanditaire vennootschap “Acid Niet Eesit”. Blijkbaar verwijst die naam naar de uitspraak van de drug acid. Die mag je dus niet verkeerd uitspreken, zegt de jongeman. In tegenstelling dus tot de namen van Reuzegommers die hij noemde. Wellicht de beste reclame voor zijn winkel die hij kon bedenken. En waar Madhi het dus mee eens is. Hoe dus iedereen op zijn manier een stukje meepikt van het lijk van Sanda Dia.

Maar we gingen het dus over CD&V hebben, en over de spaarrente. Waarom CD&V? Omdat de minister van Financiën van hun partij is. En omdat een directeur van de Nationale Bank, Steven Vanackere met name, van hun partij is. Die laatste kwam op tv vertellen dat we voorzichtig moeten zijn met de grootbanken. Die moeten we niet verplichten de spaarrente op te trekken. Voor Vanackere zal dat niet nodig zijn. De directeurs van de Nationale Bank zijn de best betaalde ambtenaren van het land. Vanackere nam in 2009 ontslag als minister van Financiën nadat hij in opspraak kwam in een waarborgregeling voor Belfius in het Arco-dossier. Die was geregeld door de boekhouder Yves Leterme, ook premier op dat moment en ook van die partij. Niemand begreep goed waarover het nu echt ging in dat dossier. Maar Vanackere praatte zichzelf in moeilijkheden ook al omdat hij ontkende dat een bestuurder van Belfius lid was van zijn kabinet en ook een mailadres gebruikte van dat kabinet. Soit, exit Vanackere dus naar de financiële matras van de Nationale Bank waar hij de laatste vrouw uit de directieraad duwde. Om maar te zeggen dat CD&V met Arco rijkelijk ervaring heeft opgedaan in bankdossiers.

Dus nu mogen de banken hun spaarrente niet verhogen. Zegt de Nationale Bank. Maar ze mogen er wel aan denken. Geleidelijk aan. Waarmee ze de topman van de grootste bank BNP Paribas volgen. Ooit nog gered van de ondergang door diezelfde Yves Leterme. En door de belastingbetaler. Die dus niet te veel rente mag krijgen op zijn spaarboekje. Financiële schapen zijn het. De brave burgers. Tegen eind volgend jaar kan het wel, zegt de man van BNP Paribas, een klein beetje dan.

De banken maakten vorig jaar 7,6 miljard euro winst. Maar dat hebben wij allemaal niet begrepen. Waar die winst vandaan komt. Wat we vooral niet begrepen hebben, is waar die winst naar toe is gegaan. Alvast niet in een reservefonds voor tijden zoals nu. We moeten beseffen hoeveel de banken ontleend hebben aan spaarders die een huis wilden kopen tegen een rente van bijna 0 %, zo klinkt het. Niet dat wij iemand kennen die tegen 0 % heeft geleend. Wij kennen wel Joost. Die stapte zijn bankfiliaal binnen om te zeggen dat hij van bank zou veranderen indien zijn spaarrente niet werd opgetrokken. Waarna hij buiten stapte met een rente op zijn spaarrekening van 2 %. Daar kan maar één conclusie bij zijn: bestorm de banken !