Ben Crabbé [706]

Vermogen € 2 925 147
Gekend als Blokken
Activiteit
Inplanting
Huidige positie 706


Wie Ben Crabbé zegt, zegt Blokken. Toch is Ben, geboren in 1962, veel meer dan dat. Als kind wou hij profvoetballer worden maar miste daarvoor net dat beetje extra talent. Zijn tweede droom als drummer kwam wel uit toen hij dit instrument kon bespelen bij de Leuvense groep The Singles, Big Bill, Pas De Deux en een tiental andere groepen. In 1988 begon hij te drummen bij De Kreuners, de Nederlandstalige rockgroep die in 1978 werd opgericht door onder andere Walter Grootaers. Deze groep had succes na succes in zowel binnen- als buitenland en sloot zijn 34-jarige carrière in 2012 af met drie uitverkochte afscheidsconcerten in het Sportpaleis. Dit was echter geen reden voor Crabbé om te stoppen met drummen. In de zomer van datzelfde jaar was hij drummer tijdens de Vlaamse festivaloptredens van Katrina & The Romance, een gelegenheidsgroepje van Katrina uit Katrina & The Waves.

In 1983 mocht Ben beginnen werken bij Studio Brussel voor het jongerenprogramma Bingo. Hier verzorgde hij de muzieksamenstelling en de interviews en ging hij op zoek naar de perfecte studiogasten. Zijn werk werd beloond met een eigen jeugdprogramma: ‘De Klimop’. Vier jaar later stapte hij van radio over op televisie om er de talentenjacht ‘De Fanclub’ te presenteren. In 1991 worden de fundamenten gelegd van zijn carrière als quizpresentator met de quiz Topscore. In 1993 presenteert Ben op Radio Donna het programma Kopstoot om in 1994 terecht te komen bij Blokken. Deze quiz kent al meer dan 4.500 afleveringen en is ondertussen toe aan zijn 22ste seizoen, allemaal met Ben Crabbé als presentator. Wegens het ongekende succes van dit televisiespel, wordt er gefluisterd dat Ben per opgenomen aflevering een gage van 1.000 euro opstrijkt.

Uiteraard heeft Ben Crabbé meer op zijn palmares staan dan alleen Blokken. Zo presenteerde hij eveneens ‘Bracke & Crabbé’, ‘De Kijker van het Jaar’, ‘De Tabel van Mendelejev’, Karakters, Topscore en Spraakmakers. In een beurtrol met Marcel Vanthilt presenteerde hij de talkshow ‘Zomer 2007’ en ‘Zomer 2008’. Het jaar nadien stopte Crabbé met deze presentatie en werd het programma opgedoopt tot ‘Villa Vanthilt’. Het merendeel van de net genoemde programma’s werden geproducet door televisiebedrijf deMENSEN. Dit productiehuis werd in 2001 opgericht door Ben Crabbé zelf, samen met Raf Uten en Maurits Lemmens. Enkele andere van hun toppers zijn ‘De Thuisploeg’, ‘De Klas van Frieda’, ‘Het Perfecte Koppel’, ‘Mag ik u kussen?’, ‘Zijn er nog Kroketten?’, ‘Goedele Nu’, ‘Hotel M’, Sportweekend, ‘Studio 1’, ‘De Flandriens’, ‘Dieren in Nesten’, ‘Ergens onderweg’, Tomtesterom, ‘Wauters vs. Waes’, ‘De zoo: Achter De Schermen’, Stafari en Blokken (dat ze overnamen in 2005). DeMENSEN verzorgde eveneens events zoals Eurosong, ‘De Grootste Belg’, ‘De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren’ en ‘Quiz for Life’. Ergens in de loop van dit succesvolle verhaal verkocht Crabbé zijn aandelen in deMENSEN.