Dani Klein [704]

Vermogen € 3 291 935
Gekend als Dani Klein
Activiteit
Inplanting
Huidige positie 704


Sommige artiesten hebben het geluk om te kunnen teren op enkel de muziek die ze maken, zonder een hoop nevenprojecten op te starten. Eén van die artiesten is Dani Klein, geboren op 1 januari 1953 als Danielle Schoovaerts. Ondanks haar succesvolle carrière, startte Dani pas op 26-jarige leeftijd met zingen. Haar eerste performance was er eentje tijdens een musical rond Jacques Brel in 1979. Iets later werd ze voor eventjes zangeres bij de hardrockband Steelover, waarna ze in 1984 belandde bij ‘Arbeid Adelt!’. Hier leerde ze Willy Lambregt, ofte Willy Willy, kennen. Deze gitarist speelde bij The Scabs maar viel tijdelijk in bij het bandje van Marcel Vanthilt. Na twee jaar maakte Dani haar overstap naar The Scabs als achtergrondzangeres. Ze werkte mee aan het album Rockery maar was achter de schermen met Willy Willy en Dirk Schoufs een ander project aan het opstarten. Deze twee heren vormden op dat moment een akoestisch duo met gitaar en contrabas. Voor een jamsessie in de boetiek van vrienden vroegen ze Dani Klein als zangeres. Dat klikte zo goed, dat ze iets later samen de groep Vaya Con Dios vormden.

Met deze groep namen ze in 1986 deel aan de Baccarabeker. Glansrijk behaalde Vaya Con Dios daar de eerste plaats. Iets later kwam hun eerste single, ‘Just a Friend of Mine’ uit, die succes kende in heel Europa en behaalde vlotjes platina. Enkel in Frankrijk werden er van deze single al meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Willy Willy verliet kort daarop de groep om zich terug volop te concentreren op The Scabs. Hij werd vervangen door Jean-Michel Gielen en de nieuwe formatie scoorde een monsterhit met ‘What’s a Woman’ in 1990. Deze single kwam net als de hit ‘Nah Neh Nah’ van hun met platina bekroonde album Night Owls. Vaya Con Dios brak internationaal door en scoorde heel wat hits, waaronder ‘Don’t Cry For Louie’, ‘Puerto Rico’ en Johnny.

In 1991 verliet ook Dirk Schoufs de groep, waardoor Dani Klein als enige stichtende lid overbleef. Het succes van Vaya Con Dios was echter nog niet over en werd bekroond met platina voor het album ‘Time Flies’ in 1992 en goud voor ‘Roots and Wings’ in 1995. Tussen het producen door, waar Dani Klein ook haar aandeel in had, toerde de groep de wereld rond. Ze kenden vooral veel succes in Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Rusland en Zuid-Amerika. In 1996 was Dani het liedjesschrijven en performen beu en besloot ze te kappen met Vaya Con Dios.

Lang kon Dani Klein echter niet zonder haar muziek en in 1999 vormde ze met een groep Brusselse vrienden de band Purple Prose. Vijf jaar later geeft ze ook Vaya Con Dios weer een kans met het nieuwe album ‘The Promise’. In 2012 schrijft Dani haar avonturen neer in het boek ‘Vaya Con Dios: Memoires’. Na jaren weer heel wat volle zalen getrokken te hebben, sluit Dani Klein definitief het Vaya Con Dios hoofdstuk af met een slotconcert in Vorst Nationaal op 25 oktober 2014. Hiervan kwam een live cd + dvd uit, die in enkele weken tijd goud behaalde. Over alle jaren heen bracht Vaya Con Dios 10 albums uit waarvan er wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht werden. Het podium laat Dani Klein evenwel niet los en in 2015 richt ze samen met jazzcontrabassist Sal La Rocca de band ‘Dani Klein & Sal la Rocca’ op, waarmee ze liedjes brengt van Billie Holiday.