Familie Lambilliotte-Hamon [556]

Francis Lambilliotte, CEO

Vermogen € 35 117 000
Gekend als Hamon & Cie
Activiteit Productie van industriële koelsystemen
Inplanting Nijvel
Tendens Dalend
Huidige positie 556


Nog maar enkele jaren terug stelde de groep Hamon zich tot doel een wereldspeler te worden in de productie van industriële koelsystemen. Maar die ambitie mislukte onder invloed van aanhoudende lage energieprijzen en wijzigende omstandigheden op de energiemarkt.

Het beursgenoteerde Hamon is eigenlijk een beetje bij toeval Belgisch geworden. In 1904 richtten de Bretoense broers Achille en Fernand Hamon in Parijs samen een bedrijf op. Vanaf die eerste dag waren koelsystemen de specialiteit van het bedrijf. In 1906 trekt Fernand Hamon naar Brussel om er Hamon België op te richten. Beide familiale bedrijven ontwikkelden zich daarop in grote mate onafhankelijk van elkaar. Maar wanneer Achille als eerste overlijdt laat hij geen erfgenamen na. Op die manier komen de Franse en de Belgische tak terug samen, maar dit keer in Brussel.

Het bedrijf werd sinds 1986 geleid door Francis Lambilliotte. Zijn vader Jacques is gehuwd met de dochter van Maurice Hamon. Deze laatste stond tot 1976 aan het hoofd van het bedrijf. In 2011 haalde Hamon een mega-order binnen in Saudi-Arabië. Hamon mag er tien koeltorens bouwen voor het PP 10-project. Dat is een ambitieus programma waarmee Saudi-Arabië zijn energievoorraad met 40 gigawatt wil verhogen over de komende tien jaar. Vandaag produceert de elektriciteitscentrale, die werkt op olie, 3500 megawatt. Met het order is een bedrag van 25 miljoen euro gemoeid. Het jaar daarvoor meldde het Waalse bedrijf dat het in China de hoogste koeltoren ter wereld ging neerzetten. Het gaat om een koelinstallatie van 209 meter hoog. Maar daarmee was het goede nieuws op.

Hamon kwam in 2014 negatief in het nieuws met een boekhoudkundige fraude bij haar Franse dochter. Vanaf dat moment ging het van kwaad naar erger. De oprichtersfamilie Lambilliotte en de Waalse overheid moesten al tweemaal vers kapitaal aanbrengen. Daarbij kwam een aanhoudend teruglopend orderboek. In 2016 greep de Waalse overheid de macht bij het bedrijf en verdween de familie Lambilliotte uit beeld.