Familie Putteman [687]

Vermogen € 10 000 000
Gekend als Belchim
Activiteit Distributie van gewasbeschermingsproducten
Inplanting Londerzeel
Huidige positie 687


“Belchim werd in 1987 opgericht door Dirk Putteman. Het bedrijf groeide uit tot Belchim Benelux na een uitbreiding naar Nederland en werd vervolgens in 2001 omgedoopt tot Belchim Crop Protection. Belchim is er in geslaagd om haar gamma gespecialiseerde gewasbeschermingsproducten voortdurend uit te breiden en zich te vestigen in verschillende landen in Europa. Vanaf de beginjaren werd veel aandacht besteed aan proefveldwerking bij BCP. Samen met de groei van het bedrijf werd de nood aan een eigen proefstation steeds groter. In 2006 werd dan ook een eigen proefstation opgericht. Het is gelegen in Londerzeel, vlakbij het hoofdkantoor. Op een oppervlakte van ongeveer 10 hectare worden een hele reeks van gewassen geteeld waarop de beschermingsproducten onder praktijkomstandigheden worden vergeleken met soortgelijke producten.

Dirk Putteman verkocht 38 procent van zijn aandelen in het bedrijf aan twee Japanse grote spelers waaronder Mitsui. Japanse bedrijven zijn de meest innovatieve wanneer het gaat om de landbouwsector. Ruim de helft van de gewasbeschermingsmiddelen die wereldwijd in de pijplijn zitten, zijn ontdekt in Japanse laboratoria. Voor de verkoop buiten Japan doen die bedrijven een beroep op partners. De krachtenbundeling in de sector creëert gigantische bedrijven waar producten van kleinere spelers als Mitsui op de plank kunnen blijven liggen. “Ze willen hun producten zo snel mogelijk op de markt brengen, in zoveel mogelijk landen. Daarvoor willen ze niet meer afhankelijk zijn van de grote jongens die alleen maar groter worden. Ze willen een challenger als Belchim.”, zegt Dirk Putteman daarover. Belchim zette ook een eerste stap over de Oceaan en nam een belang van 60 procent in Engage Agro, met een verkoopnetwerk in Canada. Ook in de Verenigde Staten wordt geprospecteerd naar expansie.” 

Bovenstaande tekst was onze eerste voorstelling van Belchim en Dirk Putteman. Begin 2018 overleed Dirk Putteman onverwachts op 60-jarige leeftijd. Korte tijd later bleek dat onder zijn beleid de omzetcijfers van Belchim kunstmatig waren opgedreven. Het nieuwe management van Belchim legde een gecorrigeerde balans neer over 2017 waarbij de omzet met 63 miljoen euro werd verminderd. Het bedrijf incasseerde een verlies van 91 miljoen euro en zag zijn eigen vermogen terugvallen tot 11 miljoen euro. Belchim overleeft nu bij gratie van de banken en is op zoek naar nieuw kapitaal.