Imperbel [668]

Vermogen € 23 322 000
Gekend als Derbigum
Activiteit Dakbedekking
Inplanting Lot
Tendens Dalend
Huidige positie 668


Het Pantheon in Rome, het parlement in Moskou, Flanders Expo in Gent, de Petronas Towers in Kuala Lumpur en het Witte Huis in Washington hebben op het eerste gezicht weinig gemeen. Behalve dan dat de dakbedekking van deze gebouwen van Belgische makelij is, met name van het bedrijf Imperbel.

Imperbel is sedert 1932 actief als specialist in de productie van dakbedekking, commercieel gekend als Derbigum, in de volksmond beter bekend als roofing. Het bedrijf werd lang gecontroleerd in gelijke delen door de Belgische families Blake en de Goussencourt en de Nederlandse familie Van de Pol. Het bedrijf laat ondertussen weten dat de familie Van de Pol n,iet langer aandeelhouder is.

Imperbel is een van de weinige bedrijven uit de sector die ook zelf investeert in innovatie en ontwikkeling. Dat zorgt wel voor groei en continuïteit. Zo maakte het bedrijf in 2011 bekend dat het er als eerste bedrijf ter wereld in geslaagd was een dakbedekking te maken met natuurlijke oliën in plaats van met bitumen uit aardolie. Het nieuwe product voldoet feilloos aan alle kwaliteitsvereisten van bitumineuze bedekkingen en gaat minstens 20 tot 30 jaar mee. De oliën worden niet in de voeding gebruikt en hebben enkel een calorische waarde.

Een jaar daarvoor stapte Imperbel ook in de plaatsing van zonnedaken. Daarvoor werd het investeringsfonds Derbi-finance opgericht, dat aan zijn klanten financiering aanbiedt voor fotovoltaïsche projecten. Naast een eigen participatie van 25 procent komt het overige kapitaal hoofdzakelijk van private aandelenfondsen.

In 2014 nam Johan Symoens het CEO-zitje over binnen Derbigum. Symoens volgt na negen jaar als financieel directeur André De Smet op. Derbigum heeft intussen ook zijn marktpositie in het Midden-Oosten verstevigt met een kantoor in Dubai. Maar ondanks die globalisering draagt Derbigum zijn Belgische identiteit nog altijd hoog in het vaandel. De groep blijft volledig in Belgische handen. De voorbije jaren keek Imperbel wel aan tegen een continu dalend marktaandeel voor Derbigum. In 2013 werd voor het laatste winst geboekt. Daarna volgden enkel verliesjaren.

In 2022 was het bedrijf terug rendabel. Dat was meteen het sein voor de Ierse groep Kingspan om een overnamebod uit te brengen op Derbigum, een overnamebod dat door de Belgische aandeelhouders ook werd aanvaard.