Rocco Granata [693]

Vermogen € 6 849 654
Gekend als Rocco Granata
Activiteit
Inplanting
Huidige positie 693


Sinds Stijn Coninx het levensverhaal van Rocco Granata schetste in zijn film Marina van 2013, zijn we allemaal wat vertrouwder met het succesverhaal achter de gelijknamige hit. Op zijn tiende verhuisde Rocco, geboren in 1938, samen met zijn moeder en zusje van Calabrië naar Genk, waar zijn vader sinds een jaar reeds werkte in de steenkoolmijn. Kleine Rocco wou graag een leven als muzikant maar zijn vader was daar niet zo mee gediend. Toch speelde Rocco al op jonge leeftijd accordeon in ‘The International Quintet’, een groepje waarmee hij in Limburg rondtoerde en waarvan hij tevens de leadzanger was. Als 18-jarige componeerde hij zijn eerste liedje, genaamd Manuela. Geen enkele platenmaatschappij had echter interesse en dus bracht Rocco Granata als 20-jarige het lied uit in eigen beheer. Voor de noodzakelijke B-kant van zijn 45-toerenplaat schreef Granata snel wat zinnetjes neer. Uit tijdsgebrek werd het refrein zelfs afgemaakt met een simpele ‘Oh no no no no no’. Een legendarische song was geboren…

‘Marina’ groeide uit tot een evergreen die wereldwijd meer dan 5 miljoen keer over de toonbank ging en één van de meest gecoverde platen ooit werd. In België stond het lied maar liefst 40 weken in de Ultratop 50 waarvan 5 weken op nummer 1. Rocco Granata zelf toerde er de hele wereld mee rond en trad zelfs op in Carnegie Hall in New York. Ondanks de honderden artiesten die Marina coverden, besloot Granata in 1989 (30 jaar na de originele opname) om zelf ook een remix van de hit uit te brengen. Samen met Serge Ramaekers van de Confetti’s, nam hij een New Beat-versie van Marina op die opnieuw scoorde als nummer 1-hit in België en ver daarbuiten. Weer werden er miljoenen exemplaren verkocht, waarvan twee miljoen in Duitsland. Omdat hij in dit land zeer populair werd, bracht hij buiten in het Italiaans en in het Nederlands ook enkele Duitstalige liedjes uit.

Granata verkocht internationaal verschillende cd’s en proefde tussendoor ook wat van acteren in muzikale films. Die films zorgden op hun beurt voor extra populariteit van de gebruikte songs en een verkoop hiervan die navenant was. Na jaren van succes bracht Rocco Granata zijn laatste nummer uit in 2013 en startte hij zijn afscheidstournee in 2014. Buiten componist en zanger is hij echter ook muziekproducent en eigenaar van muziekuitgeverij Granata Music Editions en platenlabel Cardinal Records. Dit label, gespecialiseerd in Vlaamse zangers en kleinkunstartiesten, bracht onder andere platen uit van Marva, Will Ferdy, Louis Neefs en Marino Falco. Voor sommige van deze artiesten schreef Granata zelf enkele hits. ‘Laat ons goede vrienden zijn’ van Marva en ‘Als ik ooit eens 5 minuten tijd heb’ van Louis Neefs zijn bijvoorbeeld van zijn hand. Rocco Granata schreef niet enkel hits maar pende ook zijn levensverhaal neer in de biografie ‘Rocco’. Dit boek werd gepubliceerd in 2009 en kwam in 2014 als bijgewerkte versie opnieuw uit onder de titel ‘Mijn Leven’.