Tom Lenaerts [698]

Vermogen € 3 338 826
Gekend als Tom Lenaerts
Activiteit
Inplanting
Huidige positie 698


Voor Tom Lenaerts (Deurne, 1968) begon het allemaal bij de Belgische Improvisatie Liga. Mark Uytterhoeven zag hem daar aan het werk en vroeg hem in 1993 om achter de schermen van zijn programma ‘Morgen Maandag’ een handje toe te steken. Toen Uytterhoeven een jaar later de improvisatieshow ‘Onvoorziene Omstandigheden’ op tv bracht, koos hij weer voor Tom Lenaerts. Deze laatste speelde op dat moment in het improvisatiegezelschap Ivoor, samen met o.a. Johan Terryn, Michiel Devlieger, Ineke Nijssen en Geert Willems. Zij maakten allemaal samen hun tv-debuut in Uytterhoevens programma.

Enige tijd later leerde Tom Lenaerts Bart De Pauw kennen. Dit bleek een match made in heaven en samen zorgden ze voor tv-kleppers zoals ‘Schalkse Ruiters’, ‘Mannen op de Rand van een Zenuwinzinking’ en ‘De Mol’. De eerste twee programma’s presenteerden ze ook zelf, voor ‘De Mol’ waren ze enkel verantwoordelijk voor het concept. In het begin trok ‘Schalkse Ruiters’ maar een klein aantal kijkers maar al gauw steeg de populariteit van dit verfrissende programma naar een ongekende hoogte. Er verschenen twee seizoenen van ‘Schalkse Ruiters’, waarbij de slotaflevering van het eerste seizoen een kijkcijfer haalde van meer dan twee miljoen. ‘De Mol’ was nagenoeg even populair, met eveneens bijna twee miljoen kijkers bij de finale van het tweede seizoen. Van dit programma verschenen er drie seizoenen (een vierde is in de maak) en werd het concept verkocht aan en geproduceerd in 16 landen wereldwijd.

Er zijn programma’s die Tom Lenaerts voornamelijk enkel presenteerde, zoals ‘Tien voor Taal’ (1998), ‘Voor Eens & Voor Altijd’ (2009) en ‘De Kruitfabriek’ (2012), maar vaak produceerde hij een programma ook mee. Zo bedacht hij ‘De Pappenheimers’, een quiz waarvan het dertiende seizoen in de maak is en waarvan hij zelf ook enkele seizoenen presenteerde, en ‘Kalmte Kan U Redden’, waarvan hij eveneens de presentator was. Dit laatste programma werd gemaakt door Toms eigen productiehuis, Panenka. Dit richtte hij op nadat hij in 2014 het productiehuis Woestijnvis verliet. Tot 2001 was Tom Lenaerts trouwens medeaandeelhouder van Woestijnvis. Hij liet zich echter uitkopen omdat hij zich wilde concentreren op het maken van programma’s. Panenka brengt ons buiten ‘Kalmte Kan U Redden’ ook Winteruur, CLINCH! en ‘Over Water’. Tom Lenaerts werkt met Paul Baeten Gronda aan het scenario van ‘Over Water’ en is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Hij schreef en regisseerde al eerder de fictiereeksen ‘De Parelvissers’ en ‘Met Man en Macht’.

De vennootschap van Tom Lenaerts heet TNT Producties, naar zijn eigen naam en die van zijn vrouw Tineke.