Urbain Servranckx of Urbanus [689]

Vermogen € 7 187 209
Gekend als Urbanus
Activiteit
Inplanting
Huidige positie 689


Urbain Servranckx, geboren in 1949 en beter bekend onder de naam Urbanus, is een veelzijdig artiest. Niet alleen is hij komiek en cabaretier, hij heeft eveneens ervaring als acteur, zanger en stripauteur. Alles begon in de jaren ’70 toen hij zaalshows verzorgde als Urbanus van Anus. Onder die naam bracht hij ook zijn eerst lp uit, die goed was voor vijf hitsingles. Door zijn opkomende succes, werd hij door de toenmalige BRT gevraagd om een komisch stukje te voorzien in het programma ‘Zorg dat je d’er bij komt’. Na een tijdje liet hij zijn ‘achternaam’ vallen en ging hij verder als gewoon ‘Urbanus’. Ook breidde hij zijn werkgebied uit naar Nederland, waar hij bijna net zo populair werd als hier.

Verschillende liedjes die Urbanus uitbracht, schopten het tot echte hit. Zo kennen we ‘Bakske vol met stro’, ‘Madammen met een bontjas’, Hittentit en vele anderen. Van ‘Bakske vol met stro’ werden er maar liefst 150.000 exemplaren verkocht. Zijn zaalshows werden ook steevast op plaat opgenomen en de lp ‘Urbanus 10 jaar live’ werd zelfs platina verkocht. In totaal bracht Urbanus 5 liveshows, de laatste uit 2011 – ‘Urbanus Zelf! – zo populair dat hij er 4 keer het Sportpaleis mee vulde en tot in 2015 mee op tournee ging in België en Nederland. Tegenwoordig schuimt Urbanus met De Fanfaar, een Brusselse Nederlandstalige rockband, de festivals af met rockversies van zijn oude nummers en ook enkele nieuwe nummers. Dit concept bracht hem onder andere al op Pinkpop, Dranouter en Suikerrock.

Naast muziek maken is strips tekenen een lucratieve passie van Urbanus. Al sinds 1983 brengt hij zijn eigen stripreeks Urbanus uit die ondertussen al bestaat uit 166 stripboeken (en nog minstens 7 strips in de maak), 64 strips buiten reeks (specials, omnibussen,…) en 63 unieke strips zoals een luxe-uitvoering, een miniformaat of een strip met plaat. Daarnaast zijn er puzzels van deze stripreeks beschikbaar, alsook het bier Cesar Tripel dat geïnspireerd is op een personage uit de reeks Urbanus. In 1998 startte Urbanus met de stripreeks ‘De Geverniste Vernepelingskes’ en sinds 2003 kan je van hem ook ‘Mieleke Melleke Mol’ en ‘Plankgas en Plastronneke’ lezen. Tussen 2002 en 2004 schreef Urbanus het scenario van de eerst vier albums van Klein Suske en Wiske. De wens van Urbanus om zijn strips tot leven te doen komen, werd werkelijkheid met het programma ‘Urbanus vertelt’ dat sinds 2008 eerst te zien was op Ketnet en later op Kzoom. Andere televisieprogramma’s die werden opgeleukt door Urbanus’ aanwezigheid zijn onder andere ‘Wie ben ik?’, ‘Genoeg gelachen’, Urbain, ‘De Tabel van Mendelejev’, ‘In de ban van Urbanus’ en Kattenoog.

Een artikel van Ludwig Verduyn in MaoMagazine zorgde in 2001 voor heel wat ophef toen het onthulde dat Urbanus alleen al via zijn BVBA een vermogen van meer dan 2 miljoen euro bleek te bezitten. Het overgrote deel van deze winsten haalde hij ongetwijfeld uit de twee films waarvan hij het scenario schreef en waarin hij eveneens de hoofdrol speelde: Hector (1987) en Koko Flanel (1990). Laatstgenoemde was jarenlang de grootste Vlaamse kaskraker in de bioscoop, tot Loft hem in 2009 van deze troon stootte. Urbanus speelde de afgelopen jaren ook grote en minder grote rollen in de films ‘De zevende hemel’, ‘De duistere diamant’, ‘K3 en het ijsprinsesje’ en ‘Mega Mindy en het Zwarte Kristal’. Voor de film ‘March of the Penguins’ sprak hij de Nederlandstalige commentaar in en ook voor de Vlaamse vertaling van de films Cars en ‘Niko en de vliegende brigade’ leende hij zijn beroemde stem uit.