100 miljoen vers kapitaal voor Sonaca

Voor aanzicht van de Sonaca 200

Het Waals gewest verhoogt het kapitaal van de groep Sonaca uit Gosselies met 100 miljoen euro om het te brengen op 140 miljoen euro. Sonaca is producent van vliegtuigonderdelen en werkt momenteel twee belangrijke dossiers af. In de Verenigde Staten nam het bedrijf concurrent LMI Aerospace over, een investering van 400 miljoen euro. En in eigen land lanceerde het bedrijf de Sonaca 200, een klein opleidingsvliegtuig dat geheel in eigen productie wordt gemaakt.



Vorig jaar haalde Sonaca een omzet van 344 miljoen euro, goed voor een cash flow van 70 miljoen euro en een netto winst van 38 miljoen euro. Het Waalse overheidsbedrijf verraste met de overname van LMI Aerospace in de VS. LMI stelt in de VS 1.945 mensen te werk op 18 sites. Sonaca staat voor 2.392 werknemers. Naar verluidt zijn beide bedrijven sterk complementair.

Daarnaast stelde het bedrijf de Sonaca 200 voor, een klein vliegtuig bedoeld voor opleidingen en volledig gemaakt in eigen productie. Het is het eerste vliegtuig dat Sonaca zelf volledig afwerkt. Het orderboek zou nu al 30 toestellen omvatten. Sonaca wil op jaarbasis 80 toestellen verkopen. Kostprijs voor het basismodel is 175.000 euro.