PS verliest greep op bpost

De vroegere topmanager François Cornelis wordt als onafhankelijke bestuurder voorgesteld om voorzitter te worden van het beursgenoteerde overheidsbedrijf bpost. Cornelis moet Françoise Masai opvolgen die ontslagnemend is. Masai is een PS-vertrouwelinge, net als Martine Durez, een goede relatie van PS-voorzitter Elio di Rupo. Ook Durez is weg als bestuurder van bpost. De historische greep van de PS op bpost lijkt daarmee sterk verzwakt te zijn.



Vier bestuurders verlaten bpost. Françoise Masai heeft de leeftijdsgrens bereikt. Ook Sophie Dutordoir en Bruno Holthof stappen op. Als nieuwe bestuurders zien we Jos Donvil, de vroegere CEO van telecombedrijf Base en nu sterke man bij de Waalse kabelaar Voo (Nethys), een PS bastion. Andere nieuwkomers in de raad van bestuur van bpost zijn Saskia Van Uffelen, hoofd van Ercisson Belux, Philly Teixeira, manager bij dienstverlener Inttra, en de Zwitser Thomas Hübner die zijn strepen verdiende bij horeca-distributeur Metro Cash & Carry. De drie laatst genoemden zijn onafhankelijke bestuurders.

François Cornelis maakte naam als topmanager van de toen nog Belgische petroleummaatschappij Petrofina. Cornelis was op dat moment een vertrouweling van Albert Frère, grootaandeelhouder van Petrofina. Het was Frère die Petrofina verkocht aan Frankrijk. Later werd Cornelis nog directeur bij Elia. Hij is ook bestuurder bij de kalkproducent Carmeuse van de familie Collinet. Verder is hij onder meer voorzitter van RACB, de Royal Automobile Club de Belgique.