Rijkste Nederlander duikt op in Kazachgate

Het logo van de scoutsgroep AFS

Hoe dieper het dossier Kazachgate zich ontwikkelt, hoe meer opmerkelijke personen er opdagen. Dit weekend verklaarde prinses Lea aan de RTBf dat het wel degelijk de omstreden MR-politicus Armand Dedecker is die 25.000 euro heeft gestort op de rekening van haar stichting. “Armand De Decker heeft mij verwittigd dat de Orde van Malta ons een schenking ging overmaken en heeft me gepreciseerd dat we dat geld dienden door te storten aan de vereniging Amitié et Fraternité Scouts (AFS)”. Die AFS is een initiatief van de Brusselse advocaat-generaal Jean-François Godbille. Eén van de bestuurders van de scoutsgroep is Alphons Brenninkmeijer uit de Duits-Nederlandse familie die eigenaar is van C&A en bekend staat als de rijkste Nederlandse familie.



Met AFS wil Godbille jonge katholieken en moslims samenbrengen en zo op een kleinschalige manier een nieuwe samenleving creëren. AFS is niet officieel erkend door de scouts. Godbille draait al decennia mee op het parket van Brussel waar hij als financieel specialist vele belangrijke financiële dossier van dichtbij heeft opgevolgd. Hij is dus een belangrijke kennis-netwerker. Godbille is ook een overtuigd katholiek. Dat geldt ook voor zijn collega-bestuurder bij AFS Alphons, soms Alfons, Brenninkmeijer. De hele familie Brenninkmeijer is verankerd in katholieke netwerken. In België leunde het topmanagement van de groep C&A nauw aan tegen de katholieke universiteit van Leuven. Alphons Brenninkmeijer, die in Sint Genesius Rode woont, was tot 2012 bestuurder van de Brusselse Kliniek Sint-Jan aan de Kruidtuinlaan.

AFS gebruikte de 25.000 euro naar eigen zeggen voor de aankoop van uniformen en materiaal. Jean-François Godbille is ook collega van Patrick De Wolf, de Brusselse magistraat die in dezelfde periode de nu omstreden minnelijke schikking met Patokh Chodiev afsloot.

Negatief rapport over banden van Patokh Chodiev met de Russische maffia blijkt verdwenen te zijn

Ondertussen brengt de krant De Standaard nog een opmerkelijk nieuw feit in het dossier. S., een wijkagent uit Waterloo, verklaarde aan de krant dat hij in 1996 van de Staatsveiligheid informatie had gekregen dat Chodiev banden had met het Russische misdaadmilieu. Op basis daarvan heeft hij een negatief rapport gemaakt omtrent de vraag van Chodiev om de Belgische nationaliteit te krijgen. Dat rapport is naar zijn toenmalige overste, commissaris Michel Vandewalle gegaan. Later maakte diezelfde agent S. trouwens ook een negatief rapport over de echtgenote van Chodiev. Ook al zonder resultaat, want Chodiev en zijn echtgenote konden uiteindelijk toch Belg worden. Van het negatieve rapport van S. was plots geen spoor meer. In de parlementaire onderzoekscommissie sprak Vandewalle enkel over een positief verslag.