Stromae en de artificiële intelligentie van Spotify

Voorstanders noemen het “de nieuwe synthesizer” van de muziek. (Op de tegenstanders is het nog een beetje wachten.) Over wat gaat het? Over artificiële intelligentie (AI). Spotify lanceert een eerste muziekalbum gemaakt met AI onder de titel “Hello World”, alsof de techniek zichzelf voorstelt aan de wereld. Eén van de componisten die betrokken is bij “Hello World” is de Belg Stromae. AI wordt vergeleken met de synthesizer die zijn stempel zette op de muziek in de jaren ’80 van de vorige eeuw.



Hoe werkt het? De componist kiest een aantal geliefde of uitdagende muziekfragmenten. Die worden door een computer gejaagd die er algoritmes en andere wiskundige toepassingen op loslaat. Het resultaat is een serie nieuwe muzieklijnen. Het is geenszins de bedoeling de componist te vervangen. In tegendeel, de nieuwe muziek moet dienen als een onuitputbare inspiratiebron om op verder te werken. Het verlegt paradigma’s, klinkt het marketing gericht. Het streamingbedrijf Spotify lanceerde nu de eerste vier AI-werkstukjes.

Het project wordt gedragen door François Pachet, directeur van het Zweedse Spotify-lab Creator Technology Research. Pachet is de vroegere directeur van het audio-lab van de groep Sony.