Vectis springt op glasvezel locomotief

glasvezelHet investeringsfonds Vectis heeft de meerderheid gekocht in de bedrijven Cynerpro uit Temse en Infratech uit Thimister-Clermont in de provincie Luik. Vectis neemt de betrokken aandelen over van Hervé baron de Radiguès de Chenneviere. De Radiguès is 73 jaar en had geen familiale opvolgers. Beide bedrijven zijn actief in de plaatsing van ondergrondse nutsleidingen waaronder glasvezelkabel. Vectis is er van overtuigd dat deze markt zich nog fors moet ontwikkelen, zeker na de aankondiging van Proximus om landelijk een nieuw verfijnd glasvezelnetwerk uit te rollen.



De installatiesector van nutsleidingen is voor Vectis geen onbekend terrein. Het fonds participeerde al in het bedrijf Crosswise, verdeler van materialen en componenten voor telecom glasvezelinfrastructuren. De overname van de twee bijkomende bedrijven verloopt over de nieuwe holding Amadys. Opvallend daarbij is dat het management van de drie bedrijven betrokken is binnen Amadys. “We zijn een investeringsmaatschappij, zo zegt Walter Beyen van Vectis daarover, we willen geen misverstanden tussen de bedrijven waarin we aandeelhouder zijn. Vandaar dat we tussen de drie bedrijven transparantie hebben gecreëerd op het niveau van Amadys.”

Beyen benadrukt wel dat de er geen operationele toenadering of fusie komt tussen de drie specialisten. “Elk bedrijf heeft zijn eigen management en zijn eigen huiscultuur. Dat zal ook in de toekomst zo blijven.” aldus nog Walter Beyen. En die toekomst ziet er volgens Vectis rooskleurig uit. Proximus kondigde aan de komende jaren 3 miljard te zullen investeren in een glasvezelnetwerk dat in de steden de kopstations rechtstreeks met de private eindgebruiker moet verbinden. Andere operatoren, zoals Telenet, zullen daar wellicht in volgen.