Als gevolg van religieuze spanningen hebben in 2015 7.000 miljonairs Parijs de rug toegekeerd. Daarmee staat de lichtstad bovenaan de lijst van steden die miljonairs zagen vertrekken, zo besluit een nieuwe studie van het Zuid-Afrikaanse bureau New World Wealth. Het bureau voorspelt dat België de komende jaren dezelfde tendens zal volgen, eveneens onder druk van toenemende terreurdreiging en spanningen tussen christenen en moslims. Maar ook Duitsland en Zweden komen onder druk te staan aldus het rapport Millionaire migration in 2015.
New World Wealth verwacht dat de miljonairsontvolking in Frankrijk zal aanhouden, zeker wanneer er nieuwe escalaties komen in het religieus geweld. In de andere steden die miljonairs zien vertrekken, spelen andere factoren een rol. In Rome gaat het om slappe economische groei en het ontbreken van opportuniteiten, in Chicago zijn er toenemende raciale spanningen en gedijt de criminaliteit, in Athene tenslotte is er de slabakkende economie en de migratiecrisis met Syrië en Turkije.
Hetzelfde rapport stelt ook vast dat India en China nog steeds meer miljonairs produceren dan ze verliezen. De regio die het sterkst onder druk staat, is Zuid-Europa met Italië, Griekenland en Spanje voorop. Mocht Europa kapseizen dan zouden het ook deze landen zijn die daar het meest negatieve gevolgen zouden van ondervinden.
Het vertrek van miljonairs gaat vooraf aan het vertrek van de middenklasse
Voor Rusland en Brazilië ziet het bureau een aantal knipperlichten. Beide landen hebben veel potentie maar kampen met overheidsproblemen en negatieve impact van beleidsbeslissingen. Een negatief etiket gaat naar Turkije en Nigeria, twee landen die moeten afrekenen met een dodelijke mix van politieke instabiliteit, economische terugval, terreur en religieuze spanningen.
Mocht u er aan twijfelen New World Wealth geeft ook een aantal redenen waarom het een negatief signaal is wanneer miljonairs vertrekken.
- Het vertrek van miljonairs gaat vooraf aan het vertrek van de middenklasse
- Bij hun vertrek nemen ze aanzienlijk middelen mee, wat negatief is voor de economie en vastgoedinvesteringen
- 30 tot 40 procent van de miljonairs zijn belangrijke werkgevers. Hun vertrek kan de tewerkstelling negatief beïnvloeden.
- Miljonairs zijn belangrijke consumenten en betalen ook aanzienlijke belastingen
Nog een laatste puntje. Een Brexit zou eerder positief werken dan negatief op de stemming van de Britse miljonairs. De meeste onder hen maken zich immers zorgen over de open grenzen politiek van hun land.