Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), zelf gewezen journalist, heeft aan de media De Tijd, Knack, MO en Le Soir een copie gevraagd van de stukken uit de Panama Papers die betrekking hebben op Belgische ingezetenen. Maar hij grijpt naast de buit. De betrokken redacties hebben een contract afgesloten met het journalistenconsortium ICIJ waarin staat dat ze geen stukken kunnen doorgeven aan derden zonder de toestemming van het concern.
Zondagavond publiceerden De Tijd, Knack, Le Soir en MO* uittreksels uit de Panama Papers, een journalistiek onderzoek waar zo’n 400 redacties uit 80 landen meer dan een jaar lang aan meewerkten. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung kreeg meer dan 11,5 miljoen documenten van een anonieme bron. Daaruit bleek dat het Panamees advocatenbureau Mossack Fonseca duizenden vermogenden, beroemdheden en regeringsleiders hielp bij het opzetten van offshorebedrijven.
Daarbij worden ook 732 Belgen genoemd, goed voor meer dan 1.100 offshore vehikels. Financiënminister Van Overtveldt reageerde dat hij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) onmiddellijk beval een onderzoek in te stellen. In dat kader vraagt Van Overtveldt nu aan de Belgische media om alle informatie die betrekking hebben tot de Belgen die worden genoemd in het dossier over te maken. Van Overveldt wil het onderzoek “met de gepaste spoed en op basis van zo volledig mogelijke informatie aanvatten”, zo liet de minister aan De Tijd weten.
Van Overtveldt garandeerde bij zijn verzoek dat de informatie enkel in kader van het onderzoek gebruikt zou worden, “en niet voor communicatieve doeleinden”. Maar neen dus. Er wordt voorlopig geen informatie vrijgegeven, totdat het ICIJ bepaalde data bekendmaakt, zo meldt De Tijd op zijn website: “De vier redacties laten de minister ook weten dat ze zich contractueel geëngageerd hebben tegenover ICIJ, dat beschikt over de 11,5 miljoen gegevens waarop het Panama Papers-onderzoek gebaseerd is, om de gegevens voordien niet door te spelen aan derde partijen.”