De jacht op de kunstschat van Erez Daleyot

Daleyot
Erez Daleyot (rechts) in betere tijden met naast hem Nicky Oppenheimer, sterke man van diamantgigant De Beers.

28 miljoen dollar. Dat is volgens de krant de New York Times de waarde van de kunstverzameling die de Antwerpse diamantair Erez Daleyot via een Panamese schermvennootschap liet deponeren in het Zwitserse Genève. Daleyot is op de vlucht voor zijn schuldeisers. Die laatste zijn goed voor meer dan 200 miljoen euro schuld. De kunstschat van Daleyot is dan ook een beheerd goed waar velen hun klauwen willen op leggen.



Daleyot droeg de kunstwerken in 2009 over aan de Panamese vennootschap Equalia. Die deponeerde ze in een kluis in Genève. Equalia is één van de vele vennootschappen die is opgericht door het kantoor Mossack Fonseca, gekend van de Panama Papers. We hadden het hier eerder al over hoe de Panamese vennootschappen nuttig kunnen zijn bij echtscheidingen. Hetzelfde geldt nu voor kunstverzamelingen. Uit documenten die de New York Times kon inkijken, blijkt dat de verzameling van Daleyot werken bevat van onder meer Joan Miró, Andy Warhol en Jeff Koons. Zowel de bank KBC als de Amerikaan Leon Tempelsman, de baas van een diamantbedrijf uit New York en de laatste levenspartner van Jackie Kennedy Onassis, proberen beslag te laten leggen op de kunstwerken.

De bank KBC zou de kunstverzameling als onderpand zien voor een uitstaande schuld van ruim 60 miljoen euro die Daleyot bij de bank heeft uitstaan, zo weet de krant De Standaard. De bank bevestigt dat in een reactie aan de krant: “Deze kunstwerken dienden als onderpand voor een krediet. Uit voorzichtigheidsoverwegingen waren ze ondergebracht bij een gespecialiseerde firma.” Tempelsman wil de kunstschatten dan weer in naam van zijn bedrijf Lazare Kaplan International opvorderen als schadevergoeding in een lopende rechtszaak tegen zowel zijn voormalige zakenpartner Daleyot als het Belgische KBC. Dat de werken zijn ondergebracht bij een Panamese vennootschap bemoeilijkt echter de zaak.

De 60-jarige Erez Daleyot bezit onder meer een villa van 7,5 miljoen euro in Wilrijk, inclusief grote tuin en zwembad. Maar daar is Daleyot al maanden niet meer te bespeuren. Zijn Antwerpse diamantbedrijf DD Manufacturing is failliet verklaard. Het bedrijf liet een put na van meer dan 200 miljoen euro. Volgens de schuldeisers houdt Daleyot zich tegenwoordig op in Zuid-Afrika en Israël. Met zijn Zuid-Afrikaanse bedrijf Life Diamonds profileerde Daleyot zich de voorbije jaren als een gul mecenas van sociale werken in Zuid-Afrika, nauw verbonden met de diamant multinational De Beers.