UPDATE – Verlinvest stapt met Chinese reus in joint venture

Verlinvest China
Verlinvest topman Frédéric de Mévius, tweede van links, bij de ondertekening van de joint venture in Hong Kong.

De holding Verlinvest, in handen van de AB-Inbev families de Mévius en de Spoelberch, heeft een joint venture opgericht met de China Resources Group uit Hong Kong, zo verneemt onze redactie. De joint venture moet actief zijn in de distributie van consumentenproducten uit de gezondheidszorg en de dienstverlening van ouderenzorg. Voor Verlinvest is China Resources één van de grootste partners waarmee het in zee stapt. De Chinezen zien in de operatie een opportuniteit om buiten de eigen markt te groeien. De Europese commissie moet normaal voor 22 september groen licht geven aan de joint venture.China Resources Group is een sterk gediversifieerde groep, in handen van de Chinese overheid. Voor de Chinese politiek vormt de groep een belangrijke steunpilaar. China Resources omvat 2.000 bedrijven, telt 500.000 werknemers en is onder meer actief in de energiesector, distributie, gezondheidszorg, vastgoed en de financiële sector.

De joint venture moet actief zijn in de distributie van gezondheidsproducten en in de ouderenzorg. In België is Verlinvest onder meer aandeelhouder van Armonea, één van de belangrijkste exploitanten van woonzorgcentra en seniorenflats die recent ook actief werd in Spanje en Duitsland. Wereldwijd investeert de holding onder meer in voeding, digitale media en hospitality. Enkele weken terug werd het kapitaal van Verlinvest nog opgetrokken met 100 miljoen euro tot 847 miljoen euro. Er was bij de holding niet onmiddellijk iemand beschikbaar om meer toelichting te geven bij de Chinese joint venture.

UPDATE – Uit documenten van de Europese Commissie blijkt dat de joint venture in eerste instantie zal investeren in China, in de voedingsindustrie en de gezondheidszorgindustrie. De joint venture zou slechts in minimale mate actief zijn in Europa.